Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Altın fiyatları üç günde niye yüzde 3 arttı?

Amerikan borç tavanı sorununun ötelenmesi üzerine altın fiyatları kısa sürede hızla yükseldi. Geçen perşembe günü altının ons fiyatı yüzde 3 oranında arttı ve üç iş gününde aynı düzeyde seyretti.
Peki altın fiyatları üç iş gününde niye hızla yükseldi? Yükseldi çünkü sadece borç tavanı sorununun ötelenmesi değil aynı zamanda Çinli kredi derecelendirme kuruluşu Dagong 17 Ekim'de ABD'nin notunu A'dan Anegatif görünüme düşürdü. Dagong ABD'nin notunu düşürme gerekçesinde; borç tavanı sorununun çözülmesinin pek fazla bir şey ifade etmediğini söyledi. Ve Amerikan devletinin temerrütten kurtulduğunu fakat ABD milli geliri aynı kaldığı için borç tavanı yükseltildikçe borcun milli gelire oranı arttığından maliye politikasının sürdürülebilir olamayacağını, ileri sürdü. O halde Çinli kredi derecelendirme kuruluşu için borç yükü yükselen ABD'nin sorunlu ülke olduğunu söyleyebiliriz.
Bu arada tekrar altın fiyatlarına dönersek, altın fiyatlarının düşmesini bekleyen açık pozisyondaki yatırımcılar birden alıma geçince geçen perşembe günü altının ons fiyatı bin 275 dolardan bin 322 dolara yükseldi. Ve ardından cuma ve pazartesi günü fiyatlar yine aynı düzeyde kaldı. Dün akşam üzeri bir ons altın bin 318 dolardan işlem gördü.
"Peki bundan sonra altın fiyatları nasıl gelişecek?" sorusu hemen akla gelebilir. Şöyle gelişecek, Amerikan devletinin yaşadığı bütçe ve borç tavan sorunları doların statüsünü sarsmaya devam ediyor. Bu nedenle dolar, diğer para birimleri karşısında değer kaybetti. Hatta euro/dolar paritesi bu yılın en yüksek seviyesi 1.3680'e yükseldi. Tabii doların değer kaybetmesinin altın ve emtia fiyatlarını yükselttiğini biliyoruz. İşte bu nedenle altın fiyatları ons olarak bin 300 doların üzerinde kalmaya devam ediyor.
Yine bütçe ödenek kısıtlaması nedeniyle Amerikan devletinin yaklaşık iki hafta kapalı kalmasının ABD'nin dördüncü çeyrek büyümesini 0.25 puan gerileteceği tahmin ediliyor. İşte bu nedenle Amerikan Merkez Bankası'nın varlık alımlarını azaltmasının bir süre daha mümkün olamayacağını düşünmek yanlış olmaz. Buna bağlı olarak altın fiyatlarının hızla gerileyemeyeceğini söyleyebiliriz.
Gelelim altın fiyatlarına etki yapacak diğer değişkenlere… Bildiğiniz gibi Amerikan bütçe ödenek sorunu 15 ocak, borç tavanı sorunu ise 7 Şubat 2014'e kadar ertelendi. Kısaca küresel piyasalarda Amerikan riski yaklaşık iki ay ve dört ay sonra yine etkili olacak. Çünkü Amerikan Kongresi'nde siyasi partilerin oy dağılımı istikrarlı bir yönetime imkan vermiyor. O halde Amerikan Kongresi'nin oy dağılımı düzelene kadar sık sık tekrarlanabilecek siyasi krizler küresel ekonomiyi etkileyecek.
Tabii bu türden krizlerde altın güvenilen yatırım aracı olduğu için tercih edilecek. O halde fiyatı düşecek beklentilerine rağmen altından vazgeçmenin pek de mümkün olamayacağını söyleyebiliriz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA