Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Altın fiyatları doların baskısına girdi

Hatırlayacaksınız Kıbrıs Rum Kesimi bu yılın başlarında finansal krize girdiğinde rezervlerinden altın satacağını ilan etmesinden bu güne altın fiyatları bir türlü toparlanamadı. Sonra altın fiyatlarını yukarı doğru ittirmek için Suriye krizi devreye girdi fakat altın fiyatlarında yine beklenen artışlar olmadı.
Gelelim son günlerde altın fiyatlarındaki gelişmelere... Son günlerde altın fiyatlarını ABD para ve maliye politikası etkiliyor. ABD Merkez Bankası Başkanı Bernanke'nin varlık alımlarını azaltacağını belirtmesinin ardından Goldman Sachs tahmincileri "bir ons altının (31.1 gram) fiyatının bir süre 1200 dolar civarında seyretmesinin ardından 2014'te 1050 dolara kadar gerileyeceğini" söylediler. Hatta Goldman Sachs tahmincileri bir ons altının 1000 doların altına gerileyeceğini ileri sürdüler. Tabii ABD Merkez Bankası'nın varlık alımlarını azaltması koşuluna bağlı olarak böyle bir tahminde bulunuyorlar. Bu arada hemen belirtelim altının ons fiyatı en son Ekim 2009'da 1000 doların altında işlem görmüştü.
Gelelim altın fiyatlarında dün medyada yer alan şaşırtıcı bir tahmine... Euro Pasifik Capital Inc.'den kıdemli global stratejist Peter Schiff, altının ons fiyatının bu yıl içinde 2000 dolara ulaşacağını ileri sürdü. Schiff bu fiyat tahminini dolarda yaşanacak çöküşe bağlıyor. Hatta Barack Obama 2017'de görevi bırakırken ABD'de hiperenflasyon olacağını ve altın fiyatlarının adeta roket gibi yükseleceğini belirtiyor. Bu görüşleri özellikle Cumhuriyetçiler destekliyorlar. Bu görüşün doğru olmadığını söyleyenlerden Prof. Austan Goolbee, dört yıldır bu konuda spekülasyon yapıldığını, Schiff'in bu tahmini hakkında "enflasyonun yüzde 200 düzeyine yükseleceğini düşünüyor herhalde" diyor. Oysa bildiğiniz gibi Amerikan Merkez Bankası'nın bol miktarda para basmasına rağmen enflasyon bir türlü yükselmiyor. Hatta yüzde 2 hedefinin altında kalıp on iki aylık enflasyon Eylül 2013'te yüzde 1.2 seviyesinde gerçekleşti. İşte bu nedenle Schiff'in ileri sürdüğü gibi bu yıl içinde altının ons fiyatının 2000 doları bulması pek mümkün görünmüyor.
Peki altın fiyatları bundan sonra nasıl gelişecek? St.Louis Merkez Bankası Başkanı James Bullard dün yaptığı açıklamada, varlık alımlarının kısa vadede azaltılmasının mümkün olmadığını çünkü enflasyonun yüzde 2 hedefinin altında seyrettiğini, hatta yüzde 1 düzeyine yakın olduğunu dolayısıyla enflasyon düşük kaldığı sürece varlık alımlarının azalmayacağını, devam edeceğini belirtti.
O halde altın fiyatlarını önümüzdeki günlerde hangi değişken belirleyecek? Herhalde Avrupa Merkez Bankası'nın perşembe günü vereceği karar, euro/ dolar paritesi üzerinde etkin olacak. Avrupa Merkez Bankası faiz azaltmadığı takdirde euro, dolar karşısında tekrar değer kazanacağından altın fiyatları yükselebilir. Faiz azaltırsa bu defa zaten bu beklenti satın alındığından altın fiyatlarında çok hızlı gerilemelerin olmayacağını söyleyebiliriz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA