Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Lobi vatandaşa döviz aldırdı, şimdi ucuza kullanıyor

Son dönemde faiz lobisinin elemanları yine "kriz çıkacak Türkiye döviz bulamayacak" diyerek dövize spekülatif atak başlattılar. Tabii pek çok vatandaş döviz aldı. Böylece geçen yılın aynı döneminde 71.7 milyar dolar tutarındaki dolar mevduat hesapları 80.8 milyar dolara,37.4 milyar euro tutarındaki euro mevduat hesapları 47.6 milyar euroya yükseldi. Fakat Merkez Bankası politika faizini artırınca bu defa döviz fiyatlarındaki oynaklık durdu. Döviz alanlar şimdi zarar etmeye başladılar. Niye zarar ediyorlar? Çünkü hem döviz fiyatlarında gerileme var hem de Türk parası mevduat faizleri aylık vadelere yıllık yüzde 9.5-10 düzeyinde uygulanırken, döviz hesaplarına aylık vadede yüzde 3 faiz veriliyor. Eğer yıllık vadeyle döviz mevduat hesabı açılırsa faiz bu defa yüzde 1.25'e geriliyor. Çünkü dolar, euro ve Japon yeni faizleri küresel düzeyde düşük seyrediyor.
Mevduatlar böyle, gelelim kredilerin faizlerine... Kredi faizleri Merkez'in faiz artırımının ardından hızla yükseldi. İhtiyaç kredilerinde yılık faiz ve masraf toplamı yüzde 21.17 düzeyini buluyor. Böylece vatandaşın mevduatı düşük faizlerle toplanırken işte bu toplanan para yine vatandaşa yüksek faizlerle kredi olarak veriliyor. Bildiğiniz gibi işte bu sömürüye güzelleme yapanlara faiz lobisi diyoruz. Hatırlayacaksınız faiz lobisi, toplumsal piramidin altındaki kesimlerin paralarını düşük faizle toplayıp mega zenginlere aktarılmasını sağlıyor. Ardından toplanan paraların yüksek faizle kredi kartı ve tüketici kredisi olarak yine düşük gelir gruplarına verilmesine alkış tutuyor. Böylece lobi, vatandaşın köleleştirilmesine aracılık ediyor.
Son dönemde lobinin nasıl çalıştığını gördük. Faizleri artırması için dövize spekülatif atak başlattı. "Faiz artamazsa döviz durmaz" dedi. Vatandaşa da sürekli döviz almasını önerdi. Bu defa Merkez politika faizini yükseltince "bu kadar da yükseltilir mi ekonomi duracak işsizlik artacak" diyerek bağırmaya başladı. Oysa bu yeni durumu lobi bilinçli olarak hazırladı. Koşulları yaratıp vatandaşı döviz almaya zorladı. Türk parası faiz oranlarını yükselttirdi. Şimdi vatandaşın döviz mevduat hesabına aylık vadede yıllık yüzde 3, yıllık vadede yüzde 1.25 faiz veriliyor. Ve vatandaşın bu döviz mevduat hesaplarındaki parasını şimdi Türk parası üzerinden yine vatandaşa yüzde 21.17 faizle kredi olarak kullandırıyor.
Oysa vatandaş Türk parasında kalsaydı zarar etmeyecekti. İşte bu durum lobinin yaptığımız tanımındaki görevini yerine getirdiğini bize gösteriyor.
Anlayacağınız lobi vatandaşın alın terini yine çaldı. Şimdi faizler yükselince Hazine bonosundan kaybettik diyen lobinin masalcı elemanlarına sakın inanmayın. Çünkü mega zenginler bütçede fazla açık olmadığından parasını eskiden olduğu gibi devlete borç vermiyorlar. Topladıkları paranın büyük kısmını vatandaşa tüketici kredisi olarak kullandırıyorlar. Bu nedenle faiz artınca Hazine bonosundan zarar ettik söylemi kocaman bir yalan. Sakın inanmayın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA