Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Silah tüccarı iki ülke savaşır mı?

Dün Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Ukrayna'ya 11 milyar euro ya da 15 milyar dolar finansal destek vermeye hazır olduklarını açıkladı. Yine ABD bir milyar dolarlık ödünç verebileceğini söyledi. Hemen belir- telim, Ukrayna'nın bu yıl borç ödemeleri için 13 milyar dolara ihtiyacı var. Bu arada Avrupa Birliği, finansal desteğini uzun vadeli ve bağış içerecek bir borç olarak verebileceğini açıkladı. Aslında bu öneriler daha önce yapılsaydı belki de Ukrayna, Rusya'dan yardım istemek zorunda kalmayacaktı. Çünkü Ukrayna'nın önümüzdeki iki yıl için toplam 35 milyar dolara ihtiyacı var. İhtiyaç duyduğu paranın büyük kısmı Rus bankalarına olan borçlardan kaynaklanıyor. İşte şimdi Avrupa'nın bu önerdiği parayı zamanında gündeme getirip, kalan kısmını IMF karşılasaydı işler bu noktaya gelmezdi belki. Ama nedense işler karışıp savaşın eşiğine gelindi algısı yaratılıp piyasalar altüst ediliyor. Ardından batılı ülkeler harekete geçiyorlar. Böylece birileri haksız kazanç elde ettikten sonra işler düzeltilmeye çalışılıyor.
Niye yaptık bu kısa açıklamayı... Yaptık çünkü Rusya ve Ukrayna dünyanın en çok silah üretip ihraç eden ilk on ülkesi arasında sayılıyorlar. Tabii sıralamada ABD silah ihraç eden ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor, dünya silah ihracatının yüzde 30'unu yapıyor ABD. Ardından Rusya geliyor. Onun dünya silah ihracatındaki payı yüzde 26'yı buluyor. Üçüncü sırada Almanya yüzde7 oranıyla yer alıyor. Onun ardından Fransa yüzde 6, Çin yüzde 5, İngiltere yüzde 4, İspanya yüzde 3, İtalya yüzde 2, Ukrayna yüzde 2 ve İsrail yüzde 2 pay sıralamasıyla ilk 10 silah ihracatçısı ülkeyi oluşturuyorlar. Stockholm Barış Araştırma Enstitüsü (SIPRI) verilerine göre 2008-20012 arasında dünyada yıllık ortalama 43 milyar dolarlık silah ihracatı yapıldığı ileri sürülüyor. En çok silah ithal eden ülkeler sıralamasında Hindistan, Çin, Pakistan olarak ilk üç sırayı alıyorlar.
İşte bu silah ihracat ve ithalatı yapan ülkeler sıralamasının ardından tekrar Rusya ve Ukrayna arasındaki sorunlara dönersek; bu iki ülke sık sık gerginleşiyor. Ve bazen gerginlikler Ukrayna'dan geçen doğalgaz boru hatlarından gaz akımının durdurulmasına kadar gidebiliyor.
Böylece doğalgaz ve petrol fiyatları aniden yükseliyor. Piyasalarda son günlerde olduğu gibi emtia fiyatları çoğalıyor.
Aniden hisse senedi fiyatları yüksek oranlarda geriliyor. Tabii bu arada gerginlik nedeniyle silah satışları ve silah fiyatları yükseliyor. Kısaca sanki bu iki ülke para kazanmak amacıyla kullanılıyorlar ya da kendilerini kullandırıyorlar. Bazıları bu iki ülkenin gerginliğinden epeyce para kazanıyor. Kısaca sık sık gerilim yaşayan en çok silah üretip ihraç eden bu iki ülke savaşa da girmiyorlar.
Dolayısıyla "Bu nasıl bir gerilim?" sorusu akla geliyor.
Sizin aklınıza gelmiyor mu?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA