Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SEVİLAY YAZIYOR SEVİLAY YÜKSELİR

Dokunmayın lütfen yeni yıl sevincimize!

İki gün önce yazarımız Hasan Celal Güzel "Mübarek Kırismısınız kutlu olsun!" başlığı ile bir yazı kaleme aldı.
Ve yeni yılı şen şakrak eğlencelerle filan karşılayanlara "Bu kutlamaları yaparak ne kadar yozlaştığınızın farkında mısınız!" mealine gelecek ifadelerle fırçayı bastı.
Baştan söyleyeyim. Amacım bu konuda Güzel'le bir polemiğe girmek filan değil. Sonuçta kişi ne isterse onu düşünür ancak Güzel'in yazısında eleştirdiği güruhun içinde yani dünyanın yıldönümünü sevinç ve neşe içinde kutlayanlardan olduğumdan söz hakkımı kullanıp haksız gördüğüm eleştirilerine bir iki satırla olsa da cevap vermek istiyorum.
Diyor ki Hasan Bey "Yılbaşı gecesi Hıristiyanların bir dini bayramıdır.
Hıristiyanlar bu geceyi dualarla, ilahilerle geçirirler. Bundan dolayı bu günde kutlamalar yapmak hem Hıristiyanlığa saygısızlıktır. Hem de İslamiyet'e terstir!
"
Bir kere Güzel'in "kırismıs" diyerek üstü kapalı alaya aldığı o dini gece yani Noel Günü 31 Aralık gecesi değil 25 Aralık'tır. Christmas Day denilen bu gecede Hz. İsa'nın doğumu kutlanır. Doğuş bayramı, kutsal doğuş veya Milât Yortusu olarak da bilinen gece Hıristiyanların çoğunluğunca 25 Aralık'ta kutlanır.
Ancak kutlamalar 24 Aralık'ta başlar ve bazı ülkelerde 26 Aralık akşamına kadar da sürer. Çok özel günlerdir bu günler Hıristiyan âlemi için.
Epeyce bir zaman İngiltere'de bir İngiliz ailenin yanında yaşadığım için biliyorum, bu günlerde bizim Ramazan ve Kurban Bayramı günlerimizdeki geleneklerimize benzer gelenekler yaşatılmaya çalışılır.
Hani nasıl biz bayramlarımızda ailelerimizle bir araya gelip, hasret gidermeye çalışıyoruz.
İşte Hıristiyanlar da 24 Aralık akşamından başlayan Noel Bayramı'nda bunu yapmaya çalışır.
Hatırlıyorum. Yanlarında kaldığım İngiliz ailenin kızlarından biri Liverpool'da yaşıyordu. O yıl iş yoğunluğu nedeniyle gelememişti Londra'ya ve sırf bu yüzden bütün aileyi hüzün kaplamıştı. Gece boyu hep kızlarını aradılar telefonla ve saniye saniye evde ne olup bittiğini aktardılar.
Her neyse... O gün yemekler yenilir yani hep beraber. Sohbetler yapılır ve eğer dindarlık varsa ailede dualar edilir, ilahiler söylenir. O gece biter ve ondan sonrası ise kış tatiline döner. 31 Aralık'ı 1 Ocak'a başlayan gecede ise tıpkı bizim gibi yeni bir yıla girmenin sevincini yaşamaya çalışır Hıristiyanlar.
Bildiğim ve gördüğüm kadarıyla dinsel hiçbir içeriği yoktur o gecenin Hıristiyanlar nezdinde. Onun için anlamıyorum ben bu yeni yıl kutlamalarımıza başka manalar yükleyip aşırı tepki gösteren insanları.
Kusura bakmasınlar ama kim ne derse desin seviyorum ben o geceyi eğlenerek, coşkuyla geçirmeyi. Hem de çok seviyorum.
Çünkü yeni yıldan beklentiler, umutlar beni acayip heyecanlandırıyor. O geceyi mümkün olduğunca keyifli geçirmeye çalışıyorum ailemle, dostlarımla birlikte. Ve saat tam 12'yi gösterdiğinde de yanımdaki yakınlarıma sarılmak, onlarla birlikte yeni yılın daha güzel bir yıl olması adına Allah'a yalvarmak, dualar etmek beni mutlu kılıyor.
Peki... Yeni bir yıldan medet ummanın, daha iyi bir yıl olacağına inanmanın ve daha iyi olsun diye avazı çıktığı kadar bağırmanın, dualar etmenin nesi problemli?
Söyler misiniz nesi?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA