Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SEVİLAY YAZIYOR SEVİLAY YÜKSELİR

Atatürk ve başkanlık!

Hatırlarsanız başkanlık rejimi ile ilgili yazdığım bir yazıda Atatürk'ün döneminin aslında doğal başkanı olduğu, ancak olası mahalle baskısından çekindiği için rejimi yasalaştırmadığı yorumunu yapmıştım. Kemalist cepheden bu yorumumu reddeden çok fazla eleştiri aldım. Nedense pek bir celallendiler bu yorumum üzerine ama boşuna! Ben haklı çıktım çünkü. Atatürk'ün gönlünde başkanlık sisteminin yattığını, dönemin şartlarının uygunluğu açısından sıkıntılar olduğundan bunu dile getirmekten çekindiğini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde anayasa hukuku üzerine yaptığı çalışmalarla bilinen Doç. Dr. Murat Yanık ispatlıyor. Yanık "Başkanlık Sistemi ve Türkiye'de Uygulanabilirliği" adlı kitabında, 1943-1950 arasında CHP'den milletvekili olan hukukçu Yavuz Abadan'ın bilgisine dayandırarak diyor ki; "Atatürk kişisel olarak 'Başkanlık Sistemi'ni kabul ediyordu ancak yakınlarına kişisel diktatörlükten korktukları için telkin etmedi."
Demek ki neymiş; bugün Erdoğan'a yakıştırılan diktatör yaftası korkusuyla Atatürk o dönem Başkanlık Rejimi'nden el mahkûm uzak durmuş. Sonra pişman olmuş mu peki? Hem de nasıl! Yerim dar yazamıyorum ama bunun böyle olduğunu ispat eden bin tane argüman var. Arşivi karıştırın göreceksiniz!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA