Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Kaynaştırma öğrencisine dikkat!

İlkokul öğretmeniyim. Bu yıl bir tane kaynaştırma öğrencim var. Ona nasıl yaklaşmalıyım? M.A./Aydın

Kaynaştırma öğrencisi; mevcut farklı sorunlarından dolayı (öğrenme, görme, işitme, yürüme, dikkat gibi...) kendi yaş grubu içindeki çocuklarla sosyal anlamda desteklendirilir ve yönlendirilir. Diğer taraftan da topluma uyum becerileri kazanırlar.

Akran öğretmen
Bu öğrenciler olabildiğince ön sıralara ya da öğretmenin hemen müdahale edebileceği sıralara oturtulmalı. Mutlaka BEP planı denilen, çocuğa özel bir plan çıkartılmalı. Bu planda; sadece akademik dersler değil, sınıf içinde kaynaştırılmasını sağlayacak hedefler de yer almalı. Örneğin; sorumluluk duygusunun geliştirilmesi, diğer çocuklarla işbirliği içinde bir iş yapabilmesi, doğru davranış modellerini kazanması gibi... Ayrıca 'akran öğretmen' dediğimiz uygulamayı da yaptırabilirsiniz. Sınıfın başarılı ve dikkatli bir öğrencisine, bu çocuğu teneffüslerde takip etmesi görevi verebilirsiniz.

Çocuğunuzu masalla eğitin

Anaokulundaki çocuğum; davranış sorunları olan bir çocuktan etkileniyor. Ne yapabiliriz? E.H/Amasya

Bazen anne ve babalar olarak çocuklarımızı camdan bir fanus içinde yaşatmak isteriz. Hiçbir kötü şeyi görmesin, kötü kelimeler öğrenmesin, etrafında hep olumlu ve iyi örnekler olsun gibi... Ancak gerçekte yaşam böyle değil; rengarenk insan karakterleriyle dolu. Bu nedenle bu tip sorunlarla karşılaştığında hemen panik yapmayın. Önemli olan bu sorunla başa çıkma becerisini geliştirmek. Bunun için de sorunlu çocuğu sürekli dile getirmeyin. Çocuğunuza; bu çocuğun davranışlarını içeren masallar anlatın ve masal içinde doğru davranışı vurgulayın.

Ağız kasları sakızla güçlenir

5 yaşındaki kızım tükürüğünü tutamıyor. Yemek yerken salyaları akıyor. Ne önerirsiniz? İ.F./Trabzon

Tükürüğü tutamamanın nedenleri arasında; ağız kaslarının zayıflığı, epileptik durumlar ve dikkat dağınıklığı gibi sorunlar bulunmaktadır. Bunun için çocuğunuzu öncelikle bir çocuk nöroloğuna götürmenizde fayda var. Ayrıca ağız kaslarının güçlenmesine yönelik egzersizler yaptırmalısınız; sakız çiğneme, çeneyi aç kapat egzersizleri, öpücük hareketini içeren oyunlar, balon şişirme gibi... Bu konuda bol bol egzersiz yapmanız; ağız, özellikle dudak ve çene kaslarını kuvvetlendirecektir. Böylece zaman içinde şikayetlerde azalma olacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA