Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Çocuğunuza her şeyi anlatın

İlk evliliğimden bir kızım var. İkinci kez evlendim ve hamileyim. Bu durum kızımı nasıl etkiler? E.Y./Malatya

Çocuklar, boşanma esnasında evden gideni terk eden olarak görür ve ona karşı öfke besleyebilirler. Bu nedenle boşanma kararı veren anne ve babaların; bunu, çocuğun anlayabileceği makul bir dille anlatması gerekir. Ayrıca, baba çocuğuyla uygun aralıklarla görüşmeli ve onunla olabildiğince kaliteli vakit geçirmeli. Aynı şekilde yeni eşinizin de kızınıza karşı dışlayıcı değil, aksine kabullenici davranması gerekiyor. Ancak çocuğun her istediğine "Evet" dememeli; yeri gelince uyarmalı, yeri gelince de ödülünü vermeli. Yani üvey olmadığını hissettirmeli. Siz de hem babayı, hem de yeni eşinizi övüp dengeli bir tutumda bulunursanız, sorun yaşamazsınız. Yeni gelecek bebeğin de onun kardeşi olduğunu ve birlikte çok güzel vakit geçireceğinizi söyleyin. İlk zamanlar kıskananabilir. Bu kıskançlığın aşırı boyutlarda olduğunu hissederseniz, mutlaka bir uzman desteği almanızı öneririm.

Uyumlu bir ilişki kurun

Çocuklarda yemek, uyku ve tuvalet becerilerini oturtmak neden zordur? O.F./Çanakkale

Çocuklara yemek, uyku ve tuvalet gibi becerilerin; 2-4 yaş aralığında kazandırılması gerekiyor. Çocuğa güven duygusunun tam ve doğru kazandırılması, kişilik yapısının doğru şekillenmesini sağlar. Ancak bu dönemde beyindeki hızlı gelişme, nöron bağlantı sayılarının hızla artması; çocukta agresifliklere ve huysuzluklara neden olur. Uyku sorunları, tamamen nörolojik seyrin oturmasıyla çözülür. Tuvalet sorunları, çocuğun inatçı yapısı ve ayrılık kaygısından dolayı yaşanır. Yemek sorunları ise, annenin yanlış tutumlarından kaynaklanır. Bu dönemde çocuğunuzla uyumlu, güven temeline dayanan, inatlaşılmayan, kabullenici bir ilişki kurmalısınız

İlaç kullanmak gerek

Dikkat dağınıklığı sorunu olan çocuğum ilaç kullanıyor. Bu ilaç çocuğuma zarar verir mi? Z.M./Burdur

DEHB, yani Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu sorununda ilaç kullanımı çok yaygındır. Özellikle beynin belli bölgelerindeki aktivitelerin az ya da çok olması; çocukta hem dikkat dağınıklığına, hem de davranış sorunlarına neden olabilir. Sorunun seviyesine göre çözüm geliştirilmesi gerekir. Eğer hafif seviyede dikkat dağınıklığı varsa; eğitsel yöntem ve aile-okul işbirliğiyle yapılan çalışmalar yeterli olur. Ancak orta ve ağır şiddetteki dikkat dağınıklıkları varsa ilaç kullanmalı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA