Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Kızınıza hatasını anlatın

3.5 yaşındaki kızım benden habersiz komşuya gitmiş. Onu bulamayınca çok endişelendim. Komşum kızımı getirdiğinde ona bağırdım. Hatalı mıyım? F.A./Bolu
Çocuk güvenliği çok önemli bir konudur. Bu yüzden ebeveynlerin; ev emniyeti konusunda kendilerini geliştirmeleri ve gerekli önlemleri almaları gerekir.

İZİNSİZ GİDEMEZ
Çocuğunuz çok küçük olduğu için yaptığının bir hata olduğunu bilmiyor. Aşırı tepkinizi yanlış yorumlayabilir. Kızınızı karşınıza alıp neden endişelendiğinizi ve aşırı tepki verdiğinizi anlatmalısınız. Çünkü genelde bu durumlarda çocuklar anne-babalarının onları sevmediğini düşünür. Kızınıza, onu ne kadar çok sevdiğinizi söyleyin ama yaptığı davranıştan dolayı rahatsız olduğunuzu da mutlaka belirtin. Annebabanın izni olmadan evden çıkıp gidemeyeceğini ve ebeveynleri yanında olmadığı zaman bağımsız hareket edecek kadar büyümediğini anlatın. 'Ben' dili kullanarak yapacağınız bir konuşma; mesajınızın daha doğru alınmasını sağlayabilir.

OTİSTİKLERİN EĞİTİMİ SABIR İSTER
4 yaşındaki ikizlerimden biri otistik. Özel eğitim aldığı halde düzelmedi, neden? B.H./Uşak
Otizmli çocukların özel eğitimi, iğneyle kuyu kazmak gibidir; sabır, emek, azim ve motivasyonunuzun hep yüksek olması gerekli. Özel eğitim gerektiren bir çocuğa sahip olan anne babalar; hem madden, hem de manen çok yorulurlar. Aileler çok sabırlı olsa da bazen isyan edebiliyor. Çocuğunuz 4 yaşında, yani eğitim için güzel bir yaşta. Ayrıca imkanlarınız var ve eğitim aldırıyorsunuz. Bence bunlar çocuğunuz için büyük avantaj. Ancak beklentilerinizi fazla yüksek tutmayın. Eğitimine devam edin. Mutlaka faydasını göreceksiniz.

TABLETLE EĞİTİCİ OYUNLAR OYNATIN
3.5 yaşındaki kardeşim, bizden daha iyi tablet kullanıyor. Bu onun için avantaj mı? G.A./ Karabük
Çocuklar; bilgisayar ya da tabletle üç-dört saat oyun oynayabilir. Bunun nedeni bilgisayar ya da tabletlerde; görselliği ve işitselliği kuvvetli uyaranlar kullanılmasıdır. Ayrıca çocuğun kendi başına süreci kontrol edebilmesi de etkili olur, yani kontrolün çocukta olması, olayı daha zevkli hale getirir. Aslında tablet amacına uygun kullanılabilirse, çocuğun gelişimini de olumlu etkiler. Aksiyonu, gürültüsü, görüntü kirliliği olan oyunlar yerine eğitici oyunlar, şarkılar dinlettirip bunlara yönlendirmeniz; onun olumlu gelişmesini sağlar. İngilizce içerikli basit düzey şarkılar dinlettirmeniz de dil becerilerini geliştirebilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA