Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Ödevleri anne-baba yapmamalı

3'üncü sınıfa giden oğlum, ödevlerini yapamadığı için babasıyla birlikte yapıyoruz. Oğluma ödev sorumluluğunu nasıl kazandırabilirim? N.H./Zonguldak
Proje ödevlerinde amaç; çocuğa araştırma becerisini kazandırıp bu süreyi doğru idare etmesini öğretmektir. Ancak bu ödevlerin yüzde 70'i, anne ve babalar tarafından yapılıp çocuk yapmış gibi öğretmene gönderiliyor.

ÇOCUĞU YÖNLENDİRİN
Ailelerin, çocuğun zor durumda kalmaması ve ders notunun düşmemesi gibi endişeleri anlaşılabilir. Ancak bu durum, çocuğun gelişimini zayıflatır. Çocuğunuzla birlikte bir plan yapıp ona araştırma becerilerini öğreterek (interneti nasıl kullanacağı, ansiklopedilerden nasıl faydalanacağı, yapılacaksa bir deneyi nasıl sonuçlandıracağı gibi) kendi yarattığı bir ürünü çıkarmasını sağlayabilirsiniz. Siz, yönlendiren bir mentör gibi davranmalısınız. Çocuğunuz ilk zamanlar düşük not alsa da; hem kendi yeteneklerinin gelişmesini izler, hem planlama ve organizasyon becerilerini kazanır.

İKİZLERİ FARKLI ODADA UYUTUN
İkiz bebeklerimin uyku sorunu var. Birini uyutsam diğeri uyumuyor, ağlıyor. Ne yapabilirim? T.P./İzmir
İkiz bebek büyütmek çok zahmetli bir süreçtir. İkiz anneleri; mutlaka bir yardımcı kadından ya da yakınlarından (anneleri, kayınvalideleri) destek almalılar. İki bebeğinize de eşit ilgi göstermek isteyebilirsiniz. Ancak bu pek mümkün değil. Öncelikle kendinizi suçlamaktan vazgeçmelisiniz. Bebeklerinizi farklı odalarda uyutun ama beraber geçirdikleri süreyi artırın. Zaman içerisinde uyku alışkanlıkları ve saatleri oturmaya başlayınca aynı odayı paylaşmalarını sağlayabilirsiniz.

OKUMA-YAZMA GERİLİĞİ CİDDİDİR
İlkokula yeni başlayan kızım hâlâ okuma yazmayı sökemedi. Ne yapmamı önerirsiniz? C.B./Burdur
Kızınızın hâlâ okumayazma öğrenememesi ciddi sorunların habercisi olabilir. İlk aklıma gelenler; görsel ya da işitsel öğrenme sorunları, dikkat dağınıklığı ve zeka sorunları.... Bu nedenle ilk önerim; size yakın bir RAM merkezine giderek çocuğunuz için değerlendirme isteyebilirsiniz. Ücretsiz faydalanacağınız bu hizmet ile çocuğunuzun genel öğrenme ve dikkatiyle ilgili bilgiler alabilirsiniz. Eğer 'Ben çocuğuma özel bir yerden destek istiyorum' derseniz bir WSCR zeka testi yaptırmanızı ve test sonuçlarıyla beraber size yakın bir psikiyatrdan görüş almanızı öneririm. Psikiyatr bu sonuçlara göre size önerilerde bulunacak, belki de özel eğitim almanızı önerecektir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA