Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Çocuğunuzu asla etiketlemeyin!

"7 yaşındaki oğlumun IQ'sunun 140 olduğunu söylediler. Devlet okuluna mı yoksa özel okula mı yazdırmalıyım?" D.D./Antalya
Toplumumuzda üstün zekalı olmak maalesef farklı algılanıyor. Üstün zekalı her şeyi bilir, her şeyi yapar ya da her konuda üstündür gibi... Oysa üstün zekalı olmak; aslında özel eğitim isteyen, özel bir sorundur. Aslında etik olan zeka puanlamasının sadece klinik bulgular için kullanılmasıdır. 'Çocuğumun zekası acaba kaç?' diyerek ölçtürmeniz doğru değil. Bu davranış çocuğunuzu etiketlemekten ileri geçmez. Devlet okulu ya da özel okul seçimi tamamen sizin çocuk eğitimine bakış açınız ve gelir durumunuzla alakalı olarak vermeniz gereken bir karardır. Bence esas olan çocuğunuzu etiketlemeden onu olabildiğince tüm yönleriyle tanımanız, yeteneklerini doğru yönlendirmeniz ve özellikle sosyal, duygusal zeka alanını bol bol beslemenizdir. Empati, işbirliği, zor durumlarla baş edebilme, sorumluluk gibi sosyal becerilerini geliştirin.

SORUNUNU RESİMLE ANLATSIN
"6 yaşındaki kızım yaralarını kanatıyor, iyileşmesi ayları buluyor. Bu bir sorun mu?" G.S./İzmir
Çocuğun yaralarını kanatması birkaç nedenden kaynaklı olabilir. Alerjik bir bünyeye sahip olması, genetik olarak yatkınlık göstermesi ve kaygı seviyesinin yüksek olması gibi... Öncelikli olarak çocuğunuza alerji yapabilecek besinleri öğrenmeye çalışın. Eğer böyle bir neden bulunamazsa, yaralarıyla hangi ortamlarda ve ne kadar süreyleoynadığına dikkat edin. Gerildiği, üzüldüğü, sinirlendiği zamanlar artırıyorsa bu duygularla başedemiyor olabilir. Sorununu sizinle özel olarak konuşarak veya resim yaparak anlatmasını isteyin.

KAVRAMA REFLEKSİ İPUCU VERİYOR
"Doktor üç haftalık bebeğimin zekasının geri olduğunu söyledi. Bunu nasıl anlayabilir?" J.A./İst.
Bazı reflekslerin zayıf ya da hiç olmaması, bıngıldağın kapanmamış olması; olası belirtiler olarak söylenebilir. Doğum yaptığınız hastaneden mutlaka bebeğinizin APGAR testi sonuçlarını isteyin. Özellikle kavrama refleksinin zayıf olması önemli bir bulgudur. Parmağınızı sıkı sıkı tutması, yapması istenen tepkidir. Aynı şekilde ayak tabanına parmağınızla dokunduğunuzda, ayak parmaklarını yelpazeye benzer bir hareketle çevirmesi de istenen tepkiler arasındadır. Bir çocuk nöroloğunun değerlendirmesi daha doğru olacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA