Türkiye'nin en iyi haber sitesi

sı Nasıl Yapılır?

Giriş Tarihi: 16.3.2016 09:16 Güncelleme Tarihi: 16.3.2016 09:16
Etsiz Lahana Sarması Nasıl Yapılır?
Malzemeler
  • 1 adet büyük boy lahana
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 3-4 litre su

İçi harcı için
  • 2 adet iri kuru soğan
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 2 su bardağı pirinç
  • 4-5 yemek kaşığı çam fıstığı
  • 5 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 2-3 yemek kaşığı toz şeker
  • 1,5 çay kaşığı yenibahar
  • 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1,5-2 tatlı kaşığı tuz
  • 4 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz

Hazırlanışı

nızın sapını bıçak ile oyarak çıkartın. Lahananızın büyüklüğünde bir tencereye ısıtıcıda kaynattığınız suyu ekleyin. Üzerine tuz ilave ederek suyu kaynatmaya devam edin.
Lahananın önce oyuk kısmını 4 dakika kadar haşlayın. Sonra kaşık yardımıyla tersini çevirerek 3 dakika daha haşlayın ve süzgeçe alıp soğuk sudan geçirin.
Kuş üzümlerini sıcak suya koyup 15 dakika kadar bekleyin.
Haşlanan yapraklar süzülürken pirinci 1-2 su yıkadıktan sonra süzün. Soğanları soyun ve ince ince piyazlık doğrayın, başka bir tencereye yağı ve soğanları alarak 1 dakika kavurun, kavrulan soğanların üzerine çam fıstığını ekleyerek soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun.
Pembeleşen soğanların içine pirinci ekleyin ve kavurmaya devam edin. Son olarak içine baharatları ve süzdüğünüz kuş üzümünü ekleyerek 2,5 su bardağı kaynar su ekleyin. Kısık ateşte kapağı kapalı olarak pirinç suyunu çekinceye kadar pişirin.
Pişen iç harcı bir borcama ya da tepsiye yayın. Soğuyunca içine kıyılmış maydanozu ekleyerek karıştırın.
Lahana yapraklarını büyüklüğüne göre 2 parçaya bölün, düzgün sarılabilmesi için ortadaki damarı bıçak yardımıyla çıkartın.
Yırtık ve kalın lahana yapraklarından tencerenin dibi için biraz ayırın. Hazırladığınız yapraklara 1 tatlı kaşığı harç koyarak sarın. Yaprak ya da harç bitene kadar ya devam edin.
Tencerenin dibine ayırdığınız lahana yapraklarını döşeyin. Dolmaları sıkı sıkı tencereye dizin. Sarma işlemi bitince üzerine ters çevirerek porselen bir tabak kapatın.
Dolmayı pişirmek için su kaynatın. Suya biraz tuz, biraz şeker ve yarım limon suyu ekledikten sonra tencerenin yanından dolmanın üzerini 1 parmak geçecek kadar sıcak su ilave edin.
Önce orta ateşte, su kaynadıktan sonra kısık ateşte ve kapağı kapalı olarak (ara sıra suyunu kontrol ederek) yaklaşık 40 dakika pişirin. Dolmalar pişince ocağın altını kapatın kapağı kapalı olarak oda sıcaklığına gelinceye kadar bekleyin.
Soğuk ya da ılık servis yapın.
ARKADAŞINA GÖNDER
Etsiz Lahana Sarması Nasıl Yapılır?
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz