Ekmeğin sadece buğday unu, maya, tuz ve su karışımıyla üretilmesini öngören düzenleme yürürlüğe girdi. Fakat satıcılara stoklarında bulunan unu bitirene kadar eski usule göre satış yapabilecekleri bildirildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri ve Un Tebliği'nde değişiklik yaparak, tüketime sunulan ekmeklerin kepek oranının artırılmasını, tuzun düşürülmesini, ekmeğin ambalajlanıp satışının yapılmasını ve katkı maddelerinden arındırılmış olmasını ön görüyor. Esnaf ise eldeki malzemeyi bitirene kadar eski usule göre üretim yapabileceğini söylüyor.
Arma Un Ürünleri ve
Yıldız Unlu Mamülleri'nin işletmecileri
Nazif Erbaşlar ve Sabri Akcınlı, stoklarındaki unu tükettikten sonra yeni uygulamaya başlayacaklarını belirtti, "Yeni düzenleme halk sağlığı açısından iyi olacak. Ancak lezzeti değişeceğinden bunu kabul etmek
zaman alacak" dedi. Yıllar öncede poşette ekmek satımının olduğunu söyleyen Akcınlı, bu uygulamanın rağbet görmeden kaldırıldığını söyledi, "Dolabın başına bir yetkili koymak, onun eldivenle steril bir şekilde servis yapmasını beklemek gülünç olurdu.
Burası Türkiye. Kimse dolabın başında beklemez. Ama bunu yapmayanlara da cezai yaptırım uygulanacak, kurala uymayan 12 bin 800 lira ceza ödeyecek. Biz hizmet için buradayız. Devletimiz neyi uygun görüyorsa onu vereceğiz" dedi.
ARTIK AMBALAJDA
Yeni tebliğe göre ekmek ve ekmek çeşitlerinin ambalajlanıp sunulacağını açıklayan aynı zamanda öğretmen olan Erbaşlar da, "Poşette ekmek gayet mantıklı ve sağlıklı. Ambalaj ayrı bir külfet oluyor ama vatanndaş yediği ekmeğin içinde ne olduğunu bilecek" dedi.