Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGİN ARDIÇ

Çok bağıran kazanır

Gazeteci arkadaşlar, tartışma konusu olan din dersi kitaplarını incelemişler.
Bilindiği gibi bu kitaplarda Alevi inancına "az yer verildiği" ileri sürülüyor.
Dördüncü sınıftan altıncı sınıfa kadar Sünni inancı öğretiliyormuş, Alevilik ancak yedinci sınıfta başlıyormuş... Öyle diyorlar. Dördüncü sınıf kitabında yer alan "konu başlıkla- rına" bir göz atalım: Din ve ahlak hakkında neler biliyorum?... Temiz olalım... Hazret-i Muhammed'i tanıyalım... Kur'an-ı Kerim'i tanıyalım... Sevgi, dostluk ve kardeşlik... Aile ve din...
Bunlarda Alevi inancına uymayan, ters gelen herhangi bir şey varsa, benim aklım ermiyor, Alevi kardeşlerim lütfen bana bildirsinler.
Küçük sınıflarda sık sık "Kur'an'da Allah'a dua etmeniz emredilir" gibi "hatırlatmalar" yer alıyormuş. Benim bilgim yetmiyor, bu Alevilik'e aykırı mıdır?
Beşinci sınıf kitabının konu başlıklarına da bir göz atalım: Allah inancı... İbadet konusunda bilinçlenelim... Hazret-i Muhammed ve aile hayatı...
Kur'an-ı Kerim'in eğitici nitelikleri... Sevinç ve üzüntülerimizi paylaşalım... Vatanımızı ve milletimizi seviyoruz... Neden ve niçin ibadet yapılır?... Camiler... Dua etmenin anlamı...
Cahilim, ben bir tek "camileri" aykırı buldum. "Cemevleri" de olması gerekirdi.
İşin matrağı, cemevi kelimesi, cami kelimesinin Türkçesi!
Onun dışında "vatanını ve milletini sevmek" gibi kavramlarda size ters gelen bir şey varsa lütfen bildiriniz.
Altıncı sınıf kitabına gelelim: Peygamberlere ve ilahi kitaplara inanç... Namaz... Son peygamber Hazret-i Muhammed... Kur'an-ı Kerim'in ana konuları... İslamiyet ve Türkler...
Hadi burada da namaz uymadı diyelim. Geldik yedinci sınıfa. Bu sınıfın "müfredatı" da şöyle:
Melek ve ahiret inancı... Oruç ibadeti... İslam düşüncesinde yorumlar... Din ve güzel ahlak...
Eh, burada da oruç uymadı herhalde.
Oysa bir Alevi çocuğun, bir Musevi çocuğun, bir Hıristiyan çocuğun oruç kavramını öğrenmesi, onun "anneciğim, bu insanlar akşama kadar niçin aç oturuyorlar" gibi komik sorular sormasını önler.
Geliyoruz sayfa 68'e: Yesevilik, Kadirilik, Nakşıbendilik, Mevlevilik, Alevilik, Bektaşilik! Cem ve cemevi de var, on iki hizmet de var, semah da var, musahiplik de var, gülbenkler de var, hızır orucu da var. Eee, daha ne?
Ertesi yıl zekât ve hac öğretiliyor ("anneciğim, bunlar Mekke'ye gezmeye mi gidiyorlar, niçin onun yerine Yunan adalarına gitmiyorlar?") ama içkinin, uyuşturucunun ve kumarın zararları da öğretiliyor. Hinduizm, Budizm, Yahudilik ve Hıristiyanlık da öğretiliyor. Sonraki sınıflarda sıra Atatürk'e bile geliyor. On birinci sınıfta Hanefilik, Malikilik, Şafiilik, Caferilik, on ikinci sınıfta Nusayrilik, ayrıca Sihizm, Şintoizm, Taoizm bile var.
Daha da ne olacaktı?
Her konuda olduğu gibi burada da "sesi çok çıkan" öne çıkıyor galiba... Hani bir zamanlar Aczmendiler vardı, adamlar toplasan toplasan iki yüz kişi, ama 28 Şubat rejiminin televizyonları öyle bir gösterdiler ki sanırsın yirmi milyon olmuşlar, Türkiye'yi ele geçirmek üzereler.
Ya da bayi satışı hepi topu yirmi bin olan gazeteyi müritlerine zorla dağıtarak milyonu bulmuş göstermek gibi... Din dersi konusunda koparılan fırtına biraz ona benzemedi mi?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA