Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Başkanlık Sistemi ve AK Parti

AK Parti, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na Başkanlık Sistemi'yle ilgili önerilerini sundu. Teklife göre, Türkiye'de halkın seçtiği Başkan, ABD Başkanı'ndan da daha güçlü konuma gelecek. Bunu söylememin sebebi, ABD'de sıkı bir parti disiplininin bulunmaması, ön seçimin geçerli olması, ayrıca dengeleyici bir federal yapının mevcudiyeti.
Amerika'da, partilerin göstereceği başkan adayları, kayıtlı üyelerin, hatta partiye üye olmayıp sadece taraftar olanların katıldığı ön seçimlerle belirleniyor. Her eyalette ayrı bir ön seçim yapılıyor. Tarihleri de farklı; ocak ayında başlıyor, hazirana kadar sürüyor. Amerika'da Temsilciler Meclisi üyeleri ve Senatör adayları da ön seçimle tespit ediliyor. Ve dar bölge çoğunluk sistemi uygulanıyor. Dolayısıyla Kongre üye adaylarının vatandaşla çok yakın teması var. Herkes kimi seçtiğini biliyor. Seçilenler de, bir yandan ön seçimle aday gösterildikleri, bir yandan da doğrudan vatandaş tarafından tercih edildikleri bilinci içinde, çok daha bağımsız davranabiliyor. Ayrıca parlamenter sistemin aksine, Başkanlık Sistemi'nde katı bir parti disiplini uygulanmıyor. Milletvekilleri ya da senatörler, partilerinin grup kararına göre değil, birçok konuda şahsi değerlendirmeleri istikametinde hareket edip, oy kullanıyor.
Türkiye'de Siyasi Partiler Yasası ele alınmadan, köklü bir sistem değişikliğiyle Başkanlık düzenine geçilmesi, "Tek adam" yönetiminin güçlenmesi sonucunu doğurur. Bugün eskisi gibi "yönetilemeyen bir Türkiye"de yaşamıyoruz. Aksine, Siyasi Partiler Yasası'nın antidemokratik hükümleri yüzünden, "Tek adamın dediği oluyor" şikâyetleri mevcut. Kaldı ki, AK Parti'nin ne programında, ne de Seçim Beyannamesi'nde Başkanlık Sistemi'nden söz ediliyordu. Aksine, parlamenter düzenin güçlendirileceği söyleniyordu. Bizim geleneklerimize uygun olan da parlamenter sistemdir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA