Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Afyon'dan Türkiye'ye bakmak

Son yıllarda hızla gelişen Afyon'dayım... Termal oteller, istihdam yaratan küçük işletmeler ve en önemlisi 30 bini aşkın öğrencili Kocatepe Üniversitesi'yle kent hayli hareketli.
Afyon sadece coğrafi değil, birçok açıdan Türkiye'nin kesişme noktası. Siyasetin merkezi Ankara'ya, turizmin merkezi Antalya'ya, sanayi ve teknolojinin merkezi İstanbul'a aynı uzaklıkta.
Bir anlamda Orta Anadolu'yla Batı'nın nabzının tutulacağı ender illerden biri. Buradan Türkiye'ye bakarken, siyasi hava ne yazık ki biraz netameli görünüyor.
Vatandaşın gündeminde Afyon'dan çok Türkiye var ve herkesin gözü kulağı Ankara'da.
Sokaktaki insana, terör meselesinden Suriye'ye, CHP'deki Dersim gerginliğinden bedelli askerliğe birçok şeyi sordum.
Afyon'un geleceğine ilişkin umutlu görünen insanlar, söz Türkiye'ye gelince durgunlaşıyor.
En çok da "terör" ve Kürt meselesinde... Afyonlu bir esnaf şöyle diyor:
"Durumumuz iyi Allah'a şükür. Büyük bir sorunumuz yok. Ama aklımız fikrimiz şu terör meselesinde... Artık buna bir çözüm bulunmalı..."
Bu konuşma devam ederken çevreden katılanlar da oluyor. Sanayici olduğunu söyleyen genç bir Afyonlu söze karışıyor:
"Sanayiciyim... Eskisi gibi para dönüşü yok ve sıkıntılarımız var ama bunları aşacak güçteyiz. Asıl meselemiz terör. Yeter artık Suriye'ye karışmaya kalkan bir ülke önce kendi sorununu çözmeli..."
"Peki, ne yapsın hükümet? Ne öneriyorsunuz?" diyorum.
"Bitirsin... Ama nasıl bitirirse bitirsin. Bu barış yoluyla da olabilir, savaş yoluyla da. Dış güçler izin vermeyecek diyerek nereye kadar gideceğiz."
Vatandaşın sıdkının sıyrıldığı bir konu da CHP... CHP'de baş gösteren parti içi iktidar kavgası ve Dersim meselesine Afyonlular biraz uzak duruyor.Bir Afyonlu şöyle diyor:
"Bu da terör meselesi gibi bir türlü bitmiyor. Ben Ecevit'ten sonra CHP'de doğru dürüst bir lider görmedim. Şimdi Kılıçdaroğlu'nu göndermeye çalışıyorlar. Dersim meselesini bilmiyoruz. Öyle bir şey yaşanmışsa birileri de çıkıp soracak. CHP'nin işi zor."
Afyonlular bedelli askerlik meselesine de sıcak bakmıyor.
Afyon'dan Türkiye'ye bakınca görünen o ki, insanlar artık "sorunları erteleyen" bir Türkiye değil çözüm üreten bir Türkiye istiyor.
Afyon, yerel düzeyde çözüm üreten adımları da atıyor. Bölgede 900 kişiye istihdam yaratan Tempo A.Ş'nin genç patronlarından Cemal Akar ve ünlü türkücü Kubat'la birlikte Afyon Belediye Başkanı Burhanettin Çoban'ı ziyaret ediyoruz. İstihdam yaratan yatırımcıları ve hemşehrisi Kubat'ı coşkuyla karşılıyor belediye başkanı.
Kısa da olsa sohbet ediyoruz. İlginç bir gelişmeden söz ediyor.
"Termal otellerimiz hızla artıyor. Biz de valilikle birlikte merkezi bir termal sistemi geliştirdik. Artık herkes kendi kuyusundan değil, termal suyu merkezden alacak. Şehri de termal enerjiyle ısıtıyoruz. Şu anda 10 bin konutta bunu başardık."

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA