Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Zana'nın çıkışı bir ayrışma

Kürt meselesi yıllarca toplumu korkutmanın, sivil iktidarları yönetmenin, darbelerin, vesayet rejiminin aracı olarak kullanıldı.
Eski Türkiye'nin en büyük öcüsüydü bölücülük...
Şimdi de içeriden ve dışarıdan mevcut iktidarı alaşağı etmenin "aracı" olarak değerlendiriliyor. Zor görünse de bu çaba kafaları karıştırıyor.
Birkaç gün önce Agos gazetesine ilk kez konuşan, bir dönem Öcalan'ın da avukatlığını yapan Selim Okçuoğlu ile konuştum. 1997-2001 arasında devlet- PKK görüşmelerinde önemli rol üstlenen Okçuoğlu'nun bugüne nasıl baktığı önemli.
Yaşananları "topyekûn bir savaş" olarak niteleyen Okçuoğlu şöyle diyor:
"Bana göre PKK, bütün gücüyle bir savaş başlattı. Şiddetin dozunu tarihinde belki de hiç olmadığı kadar artırdı. Psikolojik savaşı da sürdürüyor. Şiddetle yapılabilecek her şey yapılıyor. Ortaya çıkan sonucu ve şiddetle bir çözüm olmadığını herkes görecek. Umarım PKK da bir noktadan sonra böyle gitmeyeceğini görür."
Okçuoğlu, bu noktada temel bir çelişkiye dikkat çekiyor: "Demokratik özerklik talebiyle, ona ulaşmak için kullanılan araç yani savaş uyumlu değil."
Savaşın nasıl bir sonuca yol açacağını ise şöyle ifade ediyor: "Özerklik dediğiniz, bölgenin ana gövdeden farklı yönetilmesidir. Siz bunu şiddetle yaptığınızda ana gövdeden kopmuş olmuyor musunuz? Örneğin Şemdinli'yi özerklik kurmak üzere şiddetle ele geçirdiniz. Peki, ne yapacaksınız orada? Bir kere orayı savunmanız gerekiyor. Kime karşı savunacaksınız? Ayrıca siyasal, sosyal hayatı yeniden dizayn etmeniz gerekiyor. Onun için silahla demokratik özerklik olmaz. Bu kopuştur."
Araya girip soruyorum: "Bu durumda PKK başa mı dönüyor?"
Okçuoğlu, "Bence bu soruyu sorup bırakmak lazım" diyor ve Leyla Zana ve Öcalan'ın da içinde olduğu başka bir "kopuşun" işaretini veriyor:
"Ben Leyla Zana'nın çıkışını bir ayrışma olarak niteliyorum. Önümüzdeki yıllara bakarsanız Kürt hareketi içindeki ayrışma tam da bu düzlemde gelişecek. Eğer bir ayrışma olacaksa Leyla Hanım'ın, muhtemelen Öcalan'ın politik tutumuyla ilgili olacak."
Peki, Öcalan neden konuşmuyor?
"Tabii başka anormallikler de var ama benim yorumum çok etkili olmayacağı bir süreçte konuşmuyor."

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA