Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

CHP'nin 'çağdaş' ırkçıları

CHP yine karıştı. Karışması da doğal... Çünkü birbiriyle taban tabana zıt fikirlerin bir partide "ortak" siyaset geliştirmesi mümkün değil.
CHP'liler kendilerine yöneltilen eleştirilere kızıyor ama Hasan Bülent Kahraman hocanın dediği gibi CHP'yi böylesine "şizofrenik" bir partiye dönüştüren bizzat kendileri.
Çok uzağa gitmeye gerek yok. En son Nihat Matkap dönemini hatırlayın. CHP bugünkü kadar kaotik bir durumda değildi.
Normalleşen bir CHP, son kurultayda Kemal Kılıçdaroğlu'nun tercihiyle birbirinden çok farklı düşünen kesimleri partiye doldurdu.
Bir anlamda siyasi cinlikle, iki kesimi birbiriyle kavga ettirerek "küçük iktidarı"nı korumak istedi ama olmadı, olmaz da...
Nihayet Kılıçdaroğlu son çıkışıyla CHP'nin ulusalcı çizgiye teslim olduğunu ilan etti.
"Bizim altı okumuzdan biri milliyetçilik.
Türkçesi ulusalcılık. Elbette ki ulusalcıyız.
"
CHP'liler farkında değil ama bu çıkışla Başbakan Erdoğan'ı haklı çıkardıkları gibi bir dönem "Kızılelma koalisyonu" yapan marjinal solun "ulusalcılık" tuzağına da düşmüş oldu.
Bunun neye yol açacağının en çarpıcı örneğini önceki gün Meclis'te gördük. Ana dille savunma hakkı görüşülürken bakın CHP'li Birgül Ayman Güler ne diyor: "Türk ulusuyla Kürt milliyetini eşit, eş değerde gördüremezsiniz."
CHP ve MHP sıralarından alkışlar... Bu mu insanı öne alan sosyal demokrat düşünce?
Açıkça nefret suçu işleyen Güler, bu ülkeye derin acılar yaşatan 1930'ların Esat Mahmut Bozkurt zihniyetini hatırlatıyor.
Bozkurt, ne diyordu o tarihlerde: "Saf Türk soyundan olmayanların bu memlekette tek hakları vardır; hizmetçi olma hakkı, köle olma hakkı."
Dersim'de katliam yaptıran zihniyet buydu işte...
CHP'yi yönetenler "Bunlar iç sorunumuz" diyerek geçiştirmek istese de artık çok geç. Kürt meselesi gibi derin bir sorunun çözülmesine büyük destek veren Türkiye toplumu, CHP'nin içinden yükselen ırkçı söylemlerin hayattaki karşılığını bildiği ve gördüğü için CHP'ye iktidar izni vermiyor.
Bu durumda CHP içinde kendilerini sol ve sosyal demokrat tanımlayanların ne yapacağı merak ediliyor.
CHP Adıyaman Milletvekili Salih Fırat istifa ederek ilk işareti verdi. Ulusalcılar tarafından hainlikle suçlanan Sezgin Tanrıkulu, Gülseren Onanç, Hurşit Güneş, Nihat Matkap gibi sosyal demokrat olduğunu söyleyenler ne yapacak?
Bu utancı taşımaları kolay olmayacak.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA