Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Kürt meselesini bilmek

AB'nin küçük ama zengin ülkelerinden biri olan Lüksemburg'da bir araya geldiğimiz birkaç gazeteci ve bürokratla "çözüm süreci"ni konuşurken şunu daha net gördüm:
"Eski devlet öyle bir şartlandırma yapmış ki, çatışmalı 30 yıla ve yüzyıllık tarihe rağmen başta Kürt meselesi, bu ülkenin yaşadığı sorunlar bilinmiyor."
Medya ve bürokrasi, Türkiye'nin önemli sorunlarının içinde olmalarına rağmen ne yazık ki o sorunlara en yabancı olanlar. Bugün Batı'da ve kıyı kentlerinde çözüm sürecine az destek çıkmasında bu kesimlerin etkisi büyük.
Bu gerçeği araştırmalar da ortaya koyuyor. Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Leyla Neyzi ve Haydar Darıca'nın birlikte Muğla ve Diyarbakır'da 100 gençle yaptıkları araştırma bilgi eksikliğini ortaya koyuyor:

"Ne dertleri var?"
Kendi kardeşinin ne derdi olduğunu bilmemek, Cumhuriyet tarihi boyunca bölgede nelerin ve neden yaşandığını bilmemek çözüm sürecini de zora sokuyor.
Ortak ve eşit bir yaşam kurmanın yolu birbirini tanımak ve ne istediğini bilmekten geçiyor. Yıllardır hayatımızı esir alan şiddet -bence bilinçli biçimde- bu gerçeği ustaca gölgeledi. Kimse insanı, insan olmaktan çıkartan "devlet sistemini ve uyguladığı zulmü", onun karşıtı olarak doğan PKK şiddeti nedeniyle tartışamadı.
Nihayet son on yılda yaşanan demokratikleşme ve normalleşmeyle toplumun önemli kesimi gerçeği gördü ki, şimdi barış süreciyle önümüzde yeni bir dönem açılıyor.
Geçmişimizle yüzleşecek ve yapılanlarla helalleşeceğiz. İnsanımızı tanıyacak, ne istediğini öğreneceğiz. Bu noktada siyasete büyük görev düşüyor. Başta AK Parti olmak üzere en azından barış sürecine açık destek veren partiler, öncelikle Türkiye'de bir Kürt gerçeği olduğunu, onun çözüm sürecine girmesiyle diğer sorunların da aşılacağını ve "ortak vatan"ın böyle mümkün olacağını topluma anlatmalı. Ancak hâlâ bu ülkenin ana muhalefet partisi CHP'de sorun var. Hem de hükümetin bilgi vermesi veya tavrıyla ilgili olmayan "derin bir sorun"...
Böyle bir sorun var ki, parti yönetimindeki isimler bile birbirini "hainlikle" suçluyor. Umarım, CHP'nin sosyal demokratları bu gerçeği görüp, tarihin dışına düşmeden sürece dahil olurlar.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA