Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Türkler ve Kürtler

Türk-Kürt ittifakı, çözüm süreciyle birlikte daha çok konuşulmaya başladı ama geçmişi bir hayli gerilere uzanıyor.
Kast edilen de sadece Türkiye'deki Kürtler değil, bölgedeki tüm Kürtler.
Irak'ta ortaya çıkan IŞİD gerçeği bu konuyu bir kez daha gündeme getirdi. Peki, Kürt siyasi aktörleri bu duruma nasıl bakıyor?
Eski PKK'lı yeni BDP'li bir siyasetçi şöyle diyor:
"Peşmergeler bu tehlikeye karşı hazır olduklarını PKK de destek vereceğini açıkladı. PYD'nin düşüncesi de farklı değil. Ancak şunu söylemek gerekiyor, Kürtler bu sürece Türkiye'den ayrı bakmıyor."
Bugünlerde bölgede yaşayan Kürtler arasında en çok bu konu konuşuluyor. Zaten bölgede yaşayan Kürtlerin Türkiye'ye sempatisi de biliniyor. Bunu yapılan kamuoyu araştırmaları da doğruluyor.
Belki de bu yüzden eski PKK'lı siyasetçi şöyle devam ediyor:
"Mevcut koşullar Türkiye ile Kürtlerin birleşmesini zorluyor. Bunu PKK de PYD'de de istiyor. Çünkü Kürtlerle Türkler ortak bir tarihsel geçmişten geliyor. Bölgede büyük devlet olmanın, dünyada da söz sahibi olmanın tek yolu bu…"
Kürt siyasilere göre, içinde çatışma riski barındırsa da IŞİD'in bölgeyi sarsan çıkışı bu tercihin önünü açıyor.
Bir anlamda bölge, 100 yıl önceki aslına rücu edecek bir döneme giriyor.
Dicle Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Vahap Coşkun da IŞİD olayına benzer bir yaklaşım getiriyor:
"IŞİD'in Musul'u ele geçirmesinin Türkler ve Kürtler açısından doğurduğu iki sonuç var. Birincisi Kürtlerin kendi arasındaki siyasi problemleri ortadan kaldırma ihtimali… Rojava üzerinden KDP ve PYD arasında yaşanan gerilimi gibi… İkincisi ise Türkler ile Kürtler arasında tarihin zorladığı bir işbirliği söz konusu. Ortadoğu'da dengelerin yeni baştan dizayn edildiği bir dönemdeyiz. Bu durum Türklerle Kürtlerin ittifak etmelerini zorunlu kılıyor. Karşılarındaki tehdidi bertaraf etmek ve daha iyi bir yapı kurabilmek açısından bu gerekli… Eğer bu işbirliği gerçekleşirse Ortadoğu'da ciddi bir aktör olabilirler, aksi halde çok büyük tehlikelerin kapıda olduğunu söyleyebiliriz."
Birilerinin bu altüst oluşta eli olabilir ama bölgenin de hesaba katılması gereken kendi dinamiği var. Önemli olan bu dinamiğin farkında olmak… Tam da bu yüzden sadece Barzani veya Talabani hareketi değil, PKK'dan PYD'ye bütün Kürt siyasi hareketleri, bugün ortaya çıkan yeni durumun, Türkiye ile Kürtler için tarihi bir fırsat olduğunu söylüyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA