Antalya'nın Akseki ilçesinde bazı ev kadınları, ürettikleri nar ekşisi ile aile ekonomisine katkı sağlamaya çalışıyor. Bölgede ekim ayı başlarında olgunlaşmaya başlayan narlar önce bahçelerden toplanıyor. Sopa yardımıyla dövülerek taneleri kabuğundan ayrılan narlar, çuval içerisine konuluyor. Ardından özel yaptırılan küçük şırahaneye konulan çuvaldaki nar tanelerinin, tepelemek suretiyle suyu çıkartılıyor.
30 LİRAYA SATILIYOR
Elde edilen nar suyu süzüldükten sonra bol ateşli bakır tavalarda iyice kaynatılıyor. Koyulaşıncaya kadar kaynatılan nar suyu daha sonra soğutularak şişelere konuyor ve kullanılmak üzere raflarda yerini alıyor. Kadınlar, tüm bu çalışmaları dayanışma usulü ile yapıyor. 15 kilo nardan 1 kilogram ekşi elde ediliyor. Nar ekşisinin bir kısmını kendi ihtiyaçları için saklayan kadınlar, kalan kısmını kilogramı ortalama 30 liradan satışa sunuyor.
BÜYÜK ÖZEN GÖSTERİLİYOR
Akseki'nin Sinanhoca Mahallesi'nde yaşayan Fatma Büyükarslan, "Ekşi nar ağacımız çok olduğu için ekşisini yapıp doğal olarak eşimize dostumuza satıyoruz" dedi. Büyükarslan, "Narları kırarak tanelerini leğenlere topluyoruz. Daha sonra çuvallara katıp şırahanede çiğniyoruz. Bir gün sonra sabah erkenden kızgın ateşte kazanda kaynatıyoruz. Kaynama işi yaklaşık 5-6 saat sürüyor. Kıvamına ancak 5-6 saatte gelir. Yaptığımız nar ekşisi tamamen doğaldır. İçine hiçbir katkı maddesi koymayız" diye konuştu.