Diyetisyen Sıla Saraç ramazan ayında sağlıklı beslenme nasıl olmalı sorularını cevapladı. On bir ayın sultanı ramazan bugün başladı. Dün tüm Müslümanlar ilk sahura kalkarak yaklaşık 17 saat oruç tutacak. Uzmanlar bu sıcak aylarda 17 saat aç susuz kalındığında vücudun sağlıklı olabilmesi için sahur ve iftarda nasıl beslenilmesi gerektiğini açıkladı. Sahur öğünün atlanmaması ve iftarla sahur arasında aralıklarla beslenilmesini öneren uzmanlar oruç tutacak insanlara uyarılarda bulundu.
KİLO VEREYİM DERKEN ALMAYIN
Ramazanda vücudun sıvı ihtiyacının arttığını söyleyen Diyetisyen Sıla Saraç, uzun süreli açlık sonrası gerekli olan sıvıyı yerine koyabilmek için iftar ile birlikte belirli aralıklarla gerekli olan su içiminin büyük önem kazandığını belirtti. Ramazan ayını kilo vermek için fırsat olarak değerlendirenlere de uyarılarda bulunan Saraç kilo vereyim derken kilo alan birçok insanın olduğunu kilo vermek isteyenlerin uzman diyetisyenlere başvurmalarını önerdi.
ARA ÖĞÜN YAPILMALI
Ramazanda yayarak beslenilmesini öneren Saraç, "İftarla sahur arasında çok kısıtlı bir zaman var ve bu kısıtlı zamanda ihtiyaçlarımızı gidermemiz çok mümkün değil. Az zamanda çok fazla yediğimiz zaman vücut bir kısmını kullanmadan atabiliyor. Ramazanın böyle bir dezavantajı var bize. Bu süre içerisinde abartmadan az az sık sık beslenerek besin alımımıza dikkat etmek gerekiyor. İftara çorbayla başlanması gerekiyor bu çok önemli. Sahuru kesinlikle atlamamak gerekiyor. Ve ikisinin arasında en az iki kere ara öğün yapılmasını öneriyoruz. Yemek sonrasında tatlı değil de meyve tercih etmek çok daha iyi olacaktır. Tatlı yemek istiyorlarsa mümkünse az şekerli sütlü tatlılar tüketilmeli. İftar sonrası yürüyüşe çıkılabilir" dedi.
ABARTMADAN ÖLÇÜLÜ YENİLMELİ
Ramazan açın halinden anlamak nefsi terbiye teme ayı o yüzden yemeklere yüklenilmemeli her şey ölçülü tüketilmeli diyen Saraç, "Sahuru kahvaltı şeklinde yaparsak çok daha iyi olacaktır. Protein kaynakları bizi tok tutuyor ancak abartmamak kaydıyla tüketilmeli. Yüksek proteinin fazlasının da zarar olduğunu bilmek gerekiyor. Abartmamak kaydıyla yumurtamızı, peynirimizi, yemeliyiz. Ceviz badem, fıstık, fındık bunlardan faydalanabiliriz. Kırmızı et yüksek protein içeriyor" ifadelerini kullandı.