Gıda Yüksek Mühendisi Harun Şimşek, Avrupa Birliği Gıda Kodeksi’ne göre kasap bölümünde kıyma, köfte veya marine edilmiş tavuk gibi et ürünleri satan market ve kasapların yılda bir defa analiz yaptırmak zorunda olduklarını belirti. Şimşek, “Aynı zamanda bu bölümde çalışanlar da yılda bir kere hijyen eğitimi almaları gerek” dedi. Şimşek, bu eğitimin etlerin kaç derecede saklanması, tuvaletten çıktıktan sonra ellerin dezenfekte edilmesi, tırnak bakımı, temiz elbise ve eldiven giyilmesi gibi konularda olduğunun altını çizdi. Market ve kasap sahiplerini Türkçe bilgilendirip sertifika verdiklerini ifade eden Şimşek, “Gıda ürünlerinin kontrollerini yaptıktan sonra veterinere gönderiyoruz. Kontroller, yol ücreti, sertifika, analizler ve danışmanlık 500 euro civarında bir maliyet tutuyor” şeklinde konuştu.\n\n
ÖLÜME SEBEP OLABİLİR\n\nYasal olarak çözülmüş bir ürünün bir daha dondurulmaması gerektiğine vurgu yapan Şimşek, “Akşamki döneri yarına bırakmamak gerekir. Ani bir kontrol olursa cezası çok ağır olur. Etli bir ürünü yada çiğ ürünü yediğinizde mide bulantısı, ishal ve ateş olursa gıda zehirlenmesidir. Mutlaka tedavisi yapılması lazım. Tedavi edilmezse çocuk ve yaşlılarda ölüme sebep olabilir” diye konuştu.\n\n
İbrahim TAŞ / KÖLN