Avrupa’nın en büyük Türk gıda toptancısı olan Baktat Şirketler Gurubu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Baklan, Stuttgart Üniversitesi’nin Almanya’da tüketimdeki israfa yönelik araştırmanın sonuçlarının vahim olduğunu söyledi. Araştırmaya göre yılda 11 milyon ton gıda maddesinin çöpe atıldığını hatırlatan işadamı Mustafa Baklan, “Dünya Gıda Örgütü verilerine göre, çöpe giden miktar, küresel olarak üretilen gıdaların üçte birini oluşturuyor. Yani dünya çapında 1,3 milyar ton yiyecek, çöpe atılıyor. Bunun yanı sıra yılda yaklaşık 10 milyon insanın açlık ve yetersiz beslenmeden öldüğü tahmin edilirken, yaklaşık 1 milyar insan açlık çekiyor” dedi. En iyi tasarrufun müsrifliği önlemekle olacağını belirten Mustafa Baklan, “Şirketimiz bu yönde somut adımlar atmaktadır. Tüketilebilecek durumda olan Helal yiyecek maddelerini yemek veren camilerimizle ve Müslüman aileler için yine Halal ürünlerimizi CARITAS-Tafel aracılığıyla zor durumda olan insanlarla paylaşmaktayız. Böylece hem tüketilebilecek durumda olan ürünleri değerlendiriyor hem de yardımda bulunuyoruz” diye konuştu. Baklan, her ayın son cuma günü verilen yemeklerin yetişkinler için 1 euro, çocuklar içinse 50 cent olduğunu anlattı.\n\n
İSRAFLA MÜCADELE\n\nBaklan, şöyle devam etti: “Her kişinin veya kuruluşun bu müsrifliğe karşı önlemler alması gerektiği görüşündeyiz. Taze ürünlerin üzerinde bulunan son kullanma tarihini, diğer ürünlerin üzerinde bulunan en az kullanma tarihini, yani MHD’yi birbirinden ayırmanız gerektiğini hatırlatmak isterim. Birincisi son kullanma tarihini gösterirken, diğerinin ise bitiminden sonra da kullanılabileceğine dikkat çekmek isterim. Buzdolabınızdaki veya deponuzdaki yiyeceklerinizi çöpe atmadan önce iyice kontrol edip, bozuk olduğundan kesinlikle emin olmadan hiçbir şeyi atmayın. Tabii en iyisi de, son kullanma tarihi gelmeden önce besinleri tüketmeyi ihmal etmemektir.”\n\n \n\n
Mustafa BORAK / MANNHEIM