1969'DA TEK BAŞINA TRABZON'DAN GELDİ ŞİMDİ 37 KİŞİLİK KOCAMAN ALESİ VAR
1969 yılında Düsseldorf'a gelen Yasar Özdemir, altı ay insaatta çalıstıktan sonra Dortmund'a tasındı ve demir çelik fabrikasında ise girdi. Altı yıl sonra memlekette bıraktıgı esi Huriye ve çocuklarını da yanına getiren Yasar Özdemir, bugün 74 yasında, büyük ailesiyle birlikte emekliligin tadını çıkarıyor.
GÜNDE 10 SAAT ÇALIŞTIM
Günde 10 saat çalısarak yıllarını geçirdigini ifade eden Özdemir, "Fabrikada çalısırken kentteki ilk Türk kahvehanesini de açtım. Iki isi bir arada yürüttüm. Hem çalıstım hem para biriktirdim. Bunu yaparken bir taraftan vatanıma diger taraftan Almanya'ya katkı sagladım" diye konusurken aslında Avrupalı Türklerin hikayesini de özetledi.
Yaşar Özdemir eşi Hüriye Özdemir ile birlikte
VATANIM BURNUMDA TÜTÜYOR
Bahçesindeki 10 güvercin ve 10 tavugu ile vakit geçiren Yasar Özdemir, "Yedi çocugum var hepsini evlendirdim. 21 torunum var. Kapalı alan korkum yüzünden 25 yıldır Türkiye'ye gidemiyorum. Annemin, abimin cenazesine bile katılamadım. Bunlar gurbetin acı yanları. Vatanım burnumda tütüyor" diyerek özlemini dile getirdi.
İzine giderken arabasını hazırlayan Yaşar Özdemir ve ailesini uğurlamak için gelen akraba ve komşuları.
ALMANYA'YA ÖMÜR VERDİM
Fabrikada çalışırken ağır şartlara aldırış etmediklerini dile getiren Özdemir, "İşi kendi işimiz gibi gördük. Almanya'ya ömrümüzü verdik. Kanunlarına uyduk, çalıştık, son kuruşuna kadar vergimizi ödedik. Almanların yapmadığı ağır işleri biz yaptık. Bunları da yaparken çoğumuz sağlığından oldu. Ancak geride güzel anılar bıraktık" dedi.
KIZINI 20 YIL SONRA GÖREBİLDİ
Yasar Özdemir 37 kisiye ulasan ailesinin küçük parçasının Türkiye'de oldugunu ve iki kızını 20 yıl sonra görebildigini üzülerek anlattı. Özdemir, tıka basa esya doldurdukları 50-55 beygir gücündeki otomobiller ile kötü yollarda Türkiye'ye izne gittikleri dönemlerin çok sıkıntılı ancak bir o kadar da heyecanlı oldugunu dile getirdi.
Yaşar Özdemir'in eskiye dair bir hatırası
DORTMUND