Kadın ve Demokrasi Dernegi (KADEM), Almanya'nın Brandenburg Eyaleti'nde bir bosanma davası durusmasında hâkimin davacı kadından basörtüsünü çıkarmasını istemesi ve davacı kadının bunu reddetmesi üzerine durusmanın yapılamamasına tepki gösterdi. KADEM'den yapılan açıklamada, tüm dünyaya insan hakları karnesi vermeye kalkan Avrupa'nın, bu degerlere ihanet ettigi vurgulandı. Islamofobinin özellikle Müslüman kadınlar üzerinden tezahür ettigine dikkat çekilen açıklamada, su ifadelere yer verildi: Söz konusu Müslüman bir kadının basörtüsü oldugunda, Avrupa'nın her fırsatta su yüzüne çıkardıgı oryantalist ve fasist tavrından bıktık. Uluslararası hukuk normu haline gelmis din, inanç ve ifade özgürlügünü ayaklar altına alan bu tutum, açık bir insan hakları ihlalidir. Demokratik bir hukuk devletinin geregi olarak, yargıya erisim hakkı hiçbir sekilde kısıtlanamaz ve bu hakkın kullanımı hiç kimsenin dini veya baska bir kimliginden ötürü elinden alınamaz.
ALMAN HÜKÜMETİ KINANDI
Almanya'da geçtigimiz mayıs ayında da basörtüsüyle hâkimlik stajını yapmak isteyen bir kadına Hessen Eyalet Mahkemesi'nden yasak gelmisti. Önceki olaya da deginilen KADEM'in açıklamasında "Hiçbir uluslararası metinde ve kendi anayasalarında dahi yeri olmayan bu uygulamalarından dolayı Alman yargısını ve gerekli tedbirleri almayan Alman hükümetini siddetle kınıyoruz" ifadeleri yer aldı. / AA
KARAR DÜZELTİLMELİ
Alman hükümetinin Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi Başkanı Christine Lüders yaşanan durumun anlam verilemeyecek bir durum olduğunu belirtti, mahkemenin, tarafsızlığı yanlış anladığını ve davacı, davalı, sanık veya tanıkların mahkemede dini açıdan tarafsız olmaları yönünde yükümlülükleri bulunmadığını vurguladı. Almanya'da her kişinin din özgürlüğüne sahip olduğuna işaret eden Lüders, "Bu kararın mümkün olduğu kadar çabuk düzeltilmesini ümit ediyorum" dedi.
SEBEBİ DÜŞMANLIK
Almanya İslam Konseyi Başkanı Burhan Kesici, "Demek insanların içinde bir düşmanlık var. Bu düşmanlık her yöne yansıyor" ifadesini kullandığı olayın gelecek dönemlerde daha tehlikeli bir boyut kazanabileceğine işaret etti ve "Şsimdi mahkeme salonlarında görülen yasaklamanın yarın da toplumda 'Başörtülü komşu istemiyoruz' şekline dönüşebileceği yönünde izlenim edinmeye başladığını" kaydetti.
YASAL DAYANAĞI YOK
Berlin İslam Federasyonu Genel Sekreteri Mustafa Özdemir ise herhangi bir yasal dayanağı olmayan karara ilişkin Almanya'da her mahkemenin bir başkanı bulunduğuna dikkati çekerek, Luckenwalde Mahkemesi Başkanı Roswitha Neumaier'i de eleştirdi. Neumaier olay için "Hâkim mahkemede dini simgelere yer olmadığını ve burada düzeni sağlamaya çalıştığını ifade ediyor" açıklamasında bulunmuştu.