Avrupa Rohingya Konseyi (ERC) Başkanı Dr. Hla Kyaw, Myanmar'daki Birleşmiş Milletler (BM) Yerleşik Koordinatörü Renata Lok-Dessallien'in Arakanlı Müslümanlara uygulanan etnik temizlikte payı olduğuna dair iddialara ilişkin bağımsız bir soruşturma yürütülmesi gerektiğini söyledi.
Kyaw, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen hafta BBC muhabirinin, Arakan'daki katliamla ilgili Lok-Dessalien'e yönelik iddialarını hatırlatarak "BM bu durumu bağımsız olarak incelemelidir." ifadesini kullandı.
BM'nin Arakanlı Müslümanlara uygulanan soykırım karşısında başarısız olduğuna dair haberlere tamamen katıldıklarını söyleyen Kyaw, "BM, Myanmar yönetiminin insanlığa karşı işlediği suçlar ve Arakan'da Müslümanlara yönelik yaptığı yavaşlatılmış soykırıma ya ortak oldu ya da kasıtlı olarak bunları görmezden geldi." değerlendirmesinde bulundu.
Kyaw, "Myanmar yönetimi yaklaşık 40 yıldır BM'nin gözetimi altında Arakanlı Müslümanları sistematik olarak yok ederken BM tek bir Arakanlı Müslüman'ın bile öldürülmesini durdurmak için etkili hiçbir şey yapmamıştır." dedi.
BM'nin bu konuda yaptığı tek şeyin "soykırımın sistematik şekilde belgelendirilmesi ve Myanmar'ı Arakanlı Müslümanlara uyguladığı soykırım konusunda uyarmak ve kınamak" olduğunu vurgulayan Kyaw, "Myanmar'da yaşananlar, bir milyondan fazla Arakanlı Müslüman'ın yaşamı pahasına (Lok-Dessallien'in) kendi kişisel çıkarı ya da büyük bir gücün çıkarı olabilir." diye konuştu.
Kyaw, Myanmarlı güvenlik güçlerinin Arakanlı Müslümanlara ait evleri sürekli yaktıklarını ve "yalanlar ürettiklerini" kaydetti.
BBC muhabiri Jonah Fisher, geçen cuma günü yazdığı "Birleşmiş Milletler Myanmar'da Arakanlı Müslümanları yalnız mı bıraktı?" başlıklı haberinde "Hem Myanmar içinde hem de Myanmar dışındaki BM ve yardım kuruluşlarından kaynaklar, günümüzdeki krizden 4 yıl önce BM Myanmar Ekibi'nin başında bulunan Kanadalı Renata Lok-Dessallien'in insan hakları savunucularının Arakan'daki hassas bölgelere ziyaretini engellemeye çalıştığını, bu konuya dikkat çeken kampanyalara son vermeye çalıştığını ve etnik temizlik tehlikesine karşı uyarıda bulunan çalışanları tecrit ettiğini anlattı." ifadelerini kullanmıştı.
Myanmar ordusunun, silahlı militanlarla mücadele gerekçesiyle Arakan'da sivillere düzenlediği saldırılarda 25 Ağustos'tan bu yana binlerce Müslüman hayatını kaybetti. Bölgeye giriş çıkışlara izin verilmemesi nedeniyle ölen sivil sayısı tam olarak tespit edilemiyor.
Son saldırılarda 200'den fazla köy, ordu ve fanatik Budistler tarafından yok edildi.
Myanmar'da 1970'lerden bu yana sistematik saldırılarla etnik temizliğe maruz kalan yaklaşık 2 milyon Arakanlı Müslüman'ın yüzde 84'ü çevre ülkelere sığındı.