Almanya Basbakanı Angela Merkel, Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) olarak koalisyon kurabilmek için kardes partisi Hıristiyan Sosyal Birlik'in (CSU) ülkeye giren sıgınmacı sayısına üst sınır getirme talebini kabul etti. Seçimlerde asırı sag partinin ciddi yükselisinin ardından, daha önce sınır kapılarını mültecilere açan Merkel, CSU lideri Horst Seehofer ile yaptıgı anlasma sonrasında ülkeye alınacak sıgınmacı sayısına yıllık 200 bin sınırı getirilmesine razı oldu. Son gelisme, 2015 yılında sıgınmacı politikaları nedeniyle ters düstügü CSU'yla arasını düzeltme çabası olarak yorumlandı.
BOŞUNA ANLAŞTILAR, DEĞİŞECEK
Birlik Partileri'nin liberal ve is dünyası yanlısı Hür Demokratlar (FDP) ve Yesiller ile Jamaika koalisyonu olarak adlandırılan hükümet ortaklıgını kurması beklenirken, Yesiller'den CDU/CSU'nun mülteci anlasmasına sert yanıt geldi. Parti anlasmayı tanımadıgını duyurdu. Yesiller Partisi Es Genel Baskanı Simone Peter anlasmanın kalıcı olmayacagını ileri sürdü. Sıgınmacıların iade edilecekleri güvenli ülke sayısının Fas, Tunus, Cezayir eklenerek çogaltılmasına da karsı olduklarını açıklayan Peter, AB ile Türkiye arasında varılan mülteci iade anlasması ve benzeri anlasmaları kabul etmediklerini, sıgınmacıların hukuki yardım alamadan toplama merkezlerinden geri gönderilmesine de karsı olduklarını söyledi.
SADECE TİYATROYMUŞ
Melis Grup Baskanı Katrin Göring- Eckart da anlasmayı elestirdi. Eckart, CDU/CSU'nun "kriz toplantısını" isaret ederek, "Demek ki genel seçimden önce 'anlastık' diye ortaya çıkmaları sadece bir tiyatroymus" dedi. Öte yandan Yesiller Es Genel Baskanı Cem Özdemir ise seçimin üzerinden iki hafta geçmesine ragmen daha bir görüsme olmamasını elestirdi ve bunun devlet sorumlulugu oldugunu ileri sürdü.
KOALİSYON İÇİN İLK RANDEVU 18 EKİM
Alman CDU ile CSU partilerinin, FDP ve Yeşiller ile koalisyon ön görüşme tarihleri belli oldu. CDU ve CSU'nun 18 Ekim'de önce FDP'yle ardından da Yeşiller'le görüşeceği açıklanırken 20 Ekim'de de tüm parti yetkililerinin ortak toplantı yapacağı belirtildi. Ön görüşmelerde ekonomik gelişme, aile politikası ve dijitalleşme gibi vatandaşları yakından ilgilendiren konuları ele alarak bu konularda anlaşma sağlamaya çalışacaklarını ifade eden Angela Merkek, vasıflı yabancıların Almanya'ya kabul edilmeleri konusunda da anlaşmaya varmak istediklerini söyledi.
Mesut HASTÜRK / BERLİN