Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, ABD'den iadesi istenen FETÖ elebaşısı Fetullah Gülen'in vatandaşlıktan çıkarılabileceğini belirtti. Yargı muhabirleri ile dün Hâkimevi'nde bir araya gelen Adalet Bakanı, Gülen'in iade sürecine ilişkin de bilgi vererek, ABD'ye şimdiye kadar 5 kez talepname gönderildiğini, Muğla Ağır Ceza Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanı'na suikast davasına ilişkin kararından sonra 6'ncı talebin de gönderileceğini söyledi.
GEREKÇE DE BİLDİRMİYORLAR
İade dosyalarından sonuncusunun 23 Temmuz 2017 itibariyle ABD Adalet Bakanlığı'na iletildiğini belirten Abdulhamit Gül şunları söyledi: "Bu zatın terör örgütünün elebaşı olduğu ve 15 Temmuz'un bu kişinin yönetimindeki terör örgütünce gerçekleştirildiği kesinlik kazanmış durumda. Bu nedenle şimdiye kadar acilen iadesini beklerdik. Ancak böyle bir şey olmadı. 'Baktık, inceledik iade etmiyoruz' diye bir cevap da verilmedi. İki ülke arasındaki adli yardımlaşmanın bir tarafı olarak ısrarımızı sürdüreceğiz... İadeyi engelleyecek bir belge, prosedür kalmadı. İade için her türlü koşul tamamlanmıştır."
Türkiye'nin taleplerinin ABD Adalet Bakanlığı'nda tutulduğunu ancak bunun gerekçesinin de Türkiye'ye bildirilmediğini söyleyen Adalet Bakanı, "Bizim geçici tutuklama veya ifadesini alma gibi taleplerimiz yerine getirilmedi. 'Şu belge eksik, şu delilini de gönderin' diye bir talepte de bulunulmadı. Dosya tamamlandı, bundan sonrası iradi bir durum. ABD Adalet Bakanı ile son görüşmemizde beklentimizin dosyanın yargı makamlarına gönderilmesi olduğunu ifade ettik" diye konuştu. Bakan Gül, Başbakan Binali Yıldırım'ın önümüzdeki dönemde bir ABD ziyareti olabileceğini, iade talebinin bu gezi sırasında da yenileneceğini ifade etti.
VATANDAŞLIKTAN ÇIKARILABİLİR
Abdulhamit Gül, terör örgütü elebaşının vatandaşlıktan çıkarılabileceğinin de sinyalini verdi. Bu yöndeki bir soruyu cevaplayan Gül, "İçişleri Bakanlığı'nın talebi Bakanlar Kurulu'nun kararı ile vatandaşlıktan çıkarma olabilir. Bunun için bazı prosedürler gerekli. Bunların bazıları tamamlandı" dedi. Yapılan işlemlere ilişkinse, "Somutlaştığında gerekli açıklama yapılır" diyen Bakan Gül, FETÖ elebaşısının vatandaşlıktan çıkarılması halinde bunun iade sürecini olumsuz etkileyip etkilemeyeceği sorusu üzerine de, ABD ile Türkiye arasındaki anlaşmada vatandaş olmayan bir kişinin iade edilmeyeceği diye bir hüküm bulunmadığını ifade etti.
ADİL ÖKSÜZ İÇİN TALEP OLACAK
Firari sivil imamı Adil Öksüz'ün Almanya'da görüldüğü bilgisinden sonra girişimlerde bulunulduğunu da söyleyen Gül, "Birkaç gün önce bir evinin olduğu yönünde bir haber çıktı. Arkadaşlarımız üzerinde çalışmaya başladı. Bununla ilgili somut bir talebimiz olacak" diye konuştu.
Bakan Gül, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin FETÖ tutuklusu eski YARSAV Başkanı Murat Arslan'a insan hakları ödülü vermesini de eleştirerek, "Bazıları Türkiye'ye yönelik düşmanlığını ya da tehdidini sürdürmek istiyor. Dolayısıyla bunlar ödül verdikleri kişiyle ilgili bunun bir örgütün elemanı olduğunu bilmeyecek durumda değiller" diye konuştu.
TELEFONUN DOKUNULMAZLIĞI
FETÖ soruşturmasında tutuklanan başkonsolosluk görevlisi Metin Topuz'un telefonunun ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından istendiğini, bu talebin ilgili savcılığa gönderildiğini söyleyen Adalet Bakanı Gül ABD'nin bu tavrı için şunları söyledi: "Bu talepte bulunurken, 'Telefon her ne kadar şahsın olsa da bizim resmi işlerimiz için kullanılıyor' deniyor. O zaman 'Her ne kadar Türk vatandaşı ise de bizim işler için kullanılıyor verin' gibi bir noktaya gidecek. Bir telefonun dokunulmazlığının olduğunu da yeni görmüş oldum."
50 BİN FETÖ TUTUKLUSU
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, FETÖ ile müca delede gelinen son aşamaya ilişkin verileri de paylaştı. Bakan Gül'ün verdiği bilgilere göre genel olarak FETÖ davaları ile darbe davalarında toplam 49 bin 697 tutuklu bulunuyor. Bunlardan 5 bin 239'u açılmış olan 351 davada, doğrudan darbe girişimine karıştıkları gerekçesiyle yargılanıyor. FETÖ soruşturmalarında şimdiye dek 37 bin 237 kişi adli kontrolle serbest bırakıldı. 8 bin 997 kaçak hakkında yakalama kararı verildi.Toplam tutuklu ve hükümlü sayısı 229 bin 790. Bunların 141 bin 802'si hükümlü, 87 bin 988'i de tutuklulardan oluşuyor. Adli suçlardan tutuklu ve hükümlü sayısı 163 bin 618 iken terör suçlarından tutuklu ve hükümlü olanların sayısı ise 63 bin 242...