Belçika'nın Gent şehrinde bulunan Daltonschool De Lotus okulunun bir sınıfında öğrencilere verilen bir ödevle, Türkiye'de tutuklu olan gazetecilerin serbest kalması için bir kompozisyon yazmaları istendi. Daha sonra bu kompozisyonlar Türkiye makamlarına iletilmek üzere sınıf öğretmeni tarafından toplandı. Diğer yandan, yine aynı öğrencilerin velilerinden de Türkiye'de terör örgütüyle bağlantıları saptandığı için tutuklu olan sözde gazetecilerden Ahmet Şık ve Zehra Doğan'ın serbest kalması için yazı yazmaları istendi. Öğrenci velilerine verilen yazıda, Türkiye'de 2 binden fazla gazetecinin terörist suçlamasıyla haksız yere tutuklanarak ceza evlerinde yattıkları, bunun ifade özgürlüğüne bir darbe olduğu, 6 ile 10 yaş arasındaki çocuk öğrencilerden İngilizce biliyorlarsa, Ahmet Şık ve Zehra Doğan'ın isimlerinin üzerine çizgi çizerek serbest bırakılmaları için Türkiye Büyükelçiliği'ne mektup yazmaları istendi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Belçika İslam Federasyonu yöneticisi Abdülaziz İnam, "Türkiye Büyükelçiliği'ne göndermek amacıyla Okullarda öğrencilere Türkiye aleyhine mektup yazdırıldığını öğrendik. Okulda öğrencileri olan Türk velilerin bunu yapanlara büyük tepkileri var ve okul müdürüyle görüşecekler. Okul müdürüne, Türkiye'deki siyasi olayların buraya taşınmaması konusunda uyarılarda bulunulacak" diye konuştu.
BİR DİĞER SKANDAL DA ANVERS'TE YAŞANDI
Gent şehrinde bulunan Daltonschool De Lotus isimli okulda yapılan skandal uygulamaya tepkiler sürerken, bir diğer skandal uygulama da Anvers şehrinde bulunan bağlı Sint-Jozefsinstituut Borsbeek okulunda patlak verdi.
Bu okulda yapılan yazılı sınavda, öğrencilere Amerikalı turistlere Türkiye'ye tatile gitmek için vize verilip verilmediğinin doğruluğu hakkında skandal bir soru soruldu. Bir öğrencinin bu soruya, "Amerika da Türklere vize vermiyor" şeklinde oldu.
Öğrencilere, "Fetullahçı Terör Örgütü FETÖ lideri Fetullah Gülen'in görevi nedir?" şeklinde yöneltilen soru oldu. Belçika'da yaşanan bu gelişmelerin sosyal medyaya düşmesinin ardından Türk toplumunun tepkileri ağır oldu. UETD eski yöneticilerinden Taner İkiz, "Bu girişimler, okullarda uluslararası bir terör örgütünü masum bir organizasyon gibi gösterme hamlelerdir" şeklinde tepki gösterdi.