Almanya'da Federal Istatistik Dairesi'nin verilerine göre nüfusun yüzde 19,7'si için fakirlik büyük risk. Yaklasık 16 milyon insan anlamına gelen bu oran 2016 yılının rakamlarına göre Avrupa'daki fakirlik riski ortalamasının altında. Avrupa'da ortalama fakirlik riski yüzde 23,5 oranında. Halkın yüzde 16,5'inin, yani 13,4 milyon kisinin ise dogrudan fakirlik sınırında oldugu açıklandı.
ÜÇ KRİTERİ VAR
Geliri fakirlik sınırı sayılan gelirin altında olanlar, evinde neredeyse hiç esya olmayanlar ya da çalısan insan sayısının çok düsük oldugu hanede yasayan insanlar, fakirlik riskini tasıyor. Uzmanlar, bu üç kriterden birine sahip olanların fakir veya sosyal dıslanma riski altında bulundugunu belirtti. Buna göre ortalama gelirin ancak yüzde 60'ına sahip olan biri, fakirlik riski tasıyor. 2016 yılında bu rakam tek basına yasayanlar için 1064 euro idi. Iki yetiskin ve iki çocugun yasadıgı hanelerde ise bu gelir seviyesi 2 bin 234 euro. Ülkede ortalama gelir bekarlarda 1773 euro olurken, evli ve iki çocuklu bir çiftte 3 bin 723 euro.
EVSİZLER ARTIYOR
Açıklanan verilere göre halkın yüzde 3,7'lik kesimi sınırlı bir yasam kalitesine sahip. Bu kesim, kiralarını ödeyemeyecek durumda oldugu gibi, evlerini yeterince ısıtamıyor. Öte yandan ülkede fakirlik riskindeki artıs, evsiz sayısının da artmasına neden oluyor. Birçok büyük sehirde özellikle köprü altları ve parklarda yatıp kalkanların sayısında büyük artıs gözleniyor. Bu kisilerin arasında çok sayıda gencin de olması, Alman siyasileri çözüm arayısına itiyor.
STRENGMANN- KUHN'DAN HÜKÜMETE UYARI
Ülkedeki yüksek fakirlik riskini ele alan Yesiller Partili politikacı Wolfgang Strengmann-Kuhn, "Almanya'da fakirlik çok yüksek seviyede. Çocukların fakirligi, yaslıların fakirligine karsı yeni koalisyon hükümeti mücadele etmeli" diye konustu. Strengmann-Kuhn, "Insanların yaslılıkta fakirlige kaymasını engellememiz gerekir" uyarısında bulundu.
İbrahim TAŞ / KÖLN