Büyükçekmece'de, hazineye ait 149 dönümlük alan üzerine 33,25 milyon euroluk yatırım öngörülen yat limanı ihalesini, Alman vatandaşı Arslan kardeşler kazanmıştı. CHP'li Büyükçekmece Belediye Baskanı Hasan Akgün'ün desteği ile projeye girişen Arslan kardeşler, hem Türkiye'de hem Almanya'da onlarca kisi ve kurumu dolandırmıştı. David Mustafa Arslan, Turhan Arslan ve Alman asıllı Diethart Obermann'ın içinde olduğu dolandırıcılık organizasyonu ile ilgili açılan davada karar çıktı. Dortmund Agır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada David Mustafa Arslan ve itirafçı olan Obermann 4,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
KARDEŞLERDEN BİRİ FİRARİ
Karar sonrası David Mustafa Arslan yeniden cezaevine gönderilirken firari Turhan Arslan'a ilişkin yakalama işlemleri ise sürüyor. Hazineye ait 149 dönümlük araziyle ilgili Arslan kardeşler için Türkiye'de 12 yıl, Almanya'da ise 10 yıl hapis istemiyle dava açılmıştı.
KİRLİ İLİŞKİ Mİ VAR?
İstanbul'da da çok sayıda kisi ve sirketi dolandıran Arslan kardeşlerin Büyükçekmece Belediye Baskanı Hasan Akgün ile olan ilişkileri ise gizemini koruyor. Tüm faaliyetleri dolandırıcılık olan bu kişilere yat limanı gibi devasa bir projenin verilmesi, akıllara "Kirli ilişkiler mi var?" sorusunu getirdi.
40 milyon dolarlık proje başka bir firmaya ihale edilse de o firmanın da sorunlu olduğu öğrenildi. Arslan kardeşlerin dolandırıcılıktan ceza almalarına neden olan olayı ise ilk kez SABAH 2013 yılında 'Marina Almanya'ya uzandı' başlığıyla vermişti.
SİSTEM NASIL İŞLEDİ?
Bartınlı Arslan kardeşler, Almanya'da IGM GmbH adı altında sirket kurdu. Emlak isine baslayan kardeşler, sahte belgelerle Alman bankalarından başkaları adına krediler çekti. Durum ortaya çıkınca haklarında dava açıldı. Dortmund Savcılığı, iddianamesinde 10 yıl boyunca issiz ve sosyal yardım ile geçinen kişilere sahte belgeler hazırlayarak Alman bankalarından yüklü miktarlarda krediler çekildiğini ve paraların Türkiye'ye aktarıldığını dile getirdi. Almanya'daki dava mahkumiyetle sonuçlandı.
Erhan ÖZTÜRK / SABAH