Bertelsmann Vakfı, 'Almanya'nın Yeni Bir Ekonomi Siyasetine İhtiyacı Var' adı altında göçmenlerin ülke ekonomisine verdiği katkıya dikkat çeken bir rapor hazırladı. Almanya'nın değişen demografik yapısının ekonomide kayda değer yansıma gösterdiğinin altını çizen vakıf, göçmen girişimcilerin önünün açılıp desteklenmesi gereğine vurgu yaptı. Vakıf, "3,45 milyon göçmen girişimci 2,2 trilyon euro ciro yapıyor" dedi.
GÖÇMENE İHTİYAÇ VAR
Alman ekonomisi büyürken çalışanların da yaşlandığına dikkat çekilen raporda, 1995'te 24 olan çalışanların yas ortalamasının şimdi 34'e çıktığı, 2040 yılında ise 58'e yükselmesinin tahmin edildiği belirtildi, ülke ekonomisi ve dijital gelişme için göçmenlere ihtiyaç duyulduğu aktarıldı.
Raporda 2005'te 567 bin olan göçmen kökenli girişimci sayısının 2014'te 709 bine çıktığı, bu işletmelerde 2005'te 947 bin kişiye istihdam sağlanırken 2014'te sayının 1 milyon 284 bin olarak görüldüğü belirtildi Aynı raporda 2005'te 1274 euro ortalama aylık geliri olan bir göçmen çalışanın 2014'teki aylık gelirinin 1537 euroya çıktığı kaydedildi.
Orta ölçekli bir göçmen girişimci 2005'te aylık 2 bin 498 euro kazanç sağlarken, 2014'te bu rakamın 2 bin 994 euroya çıktığı da belirtildi.
Almanya'nın yeni bir ekonomi ve yatırımcı kültürüne ihtiyacının olduğu aktarılan Bertelsmann Vakfı'nın raporunda, şans eşitliği için göçmenlerin önünün açılmasının yanı sıra gerekli teşviklerin uygulamaya geçmesi gereği vurgulandı.
SAYILARI İKİ KAT ARTTI
Göçmenlerin genellikle kobi denilen küçük ve orta ölçekli işletmeler kurdukları belirtilen raporda, bu işletmelerin 3,45 milyona ulaştığı ve toplam cirolarının 2015'te 2,2 trilyon euroya çıktığı belirtildi. Ülkedeki kobilerin arasında göçmen kobilerin oranının yüzde 55'i oluşturduğu aktarılırken, tüm girişimciler arasında göçmen veya yabancı ülke vatandaşı girişimcilerin oranı yüzde 40'a ulaştı. Göçmen işletmelerin 2005'ten beri iki kat arttığına da vakfın raporunda dikkat çekildi.
'BÜROKRATİK ENGELLERİ KALDIRIN'
Raporda göçmenlerin köken ülkeleri ile olan iletişim ve ilişkilerinin de Alman ekonomisi için önemli olduğundan söz edilirken, göçmen işletmelerin köken ülkelerine yaptıkları ihracatın tüm ihracat içinde yüzde 17,1'lik payını oluşturduğunu ve bunun artması için bu işletmelerin teşvik edilmesinin gerektiği belirtildi. Göçmen girişimciler ve işletmelerin Alman ekonomisinin motoru anlamına geldiği belirtilen raporda yabancıların Almanya'da iş kurma ve yatırım yapma için bürokratik engellerin kaldırılmasının önemine de değinildi.
Cengiz PARLAYAN / DORTMUND