Avrupalı Türklerin borçlanma yapıp emekli olabilmeleri için yurtdışında geçen sürelerini belgelendirmesi gerekiyor. Yurtdışında oturulduğuna dair ikamet belgesi, yurtdışına çıkış ve yurda giriş tarihleri, fotoğraf ve künye bilgilerinin bulunduğu pasaport sayfalarının fotokopisi ya da emniyet müdürlüklerinden alınacak yurda giriş-çıkış çizelgesinin verilmesi gerekmekteydi.
Ev kadınlarının yurtdışında geçen sürelerinin borçlandırılmasının, pasaport fotokopisi veya emniyet müdürlüklerinden alınacak yurda giriş-çıkış çizelgesi ile yapılması halinde, yurtdışında bulunulmayan süre varsa, bu zaman diliminin borçlandırılıp borçlandırılmayacağı konusunda tereddüt söz konusuydu. 1992 yılı öncesine ait pasaport zayi olmuşsa beyan belgesini doldurup imzaladığınızda SGK, yurda giriş-çıkış belgesini vermiş gibi kabul etmekte.
SİSTEMDEN GÖRÜLECEK
Emniyet Genel Müdürlüğü ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında 1992 yılı sonrası beyan için veri paylaşımı konusunda 19.06.2017 günü yapılan protokol nihayet hayata geçti. 2 Şubat 2018 günü tüm taşra teşkilatına duyurulan genel yazı ile bundan böyle T.C. kimlik numaranız üzerinden SGK yetkili personeli, yurda giriş çıkış durumunuzu rahatlıkla görebilecek ve yeni belge istemeyecek.
HERKESİ İLGİLENDİRİYOR
Bu konu sadece ev kadınlarını değil SSK üzerinden çalışıp yurtdışı borçlanması yapan herkesi ilgilendirmekte. Bir sonraki aşama ise Mavi Kart sahibi olup yabancı kimlikle veya pasaportla ülkemize giriş ve çıkış yapanların SGK personelince görüntülenmesi olacaktır.
?YURTDIŞINDAKİ SÜRE DİKKATE ALINIR
İkamet etmiş olduğunuz ülke yetkili makamlarından almış olduğunuz ikamet belgesinde ayrışım söz konusu değildir. 3201 sayılı kanuna göre sadece yurtdışında bulunulan süreler borçlanabiliyor. Borçlanma için başvuru yaptıktan sonra talepte bulunduğunuz SGK İl Müdürlüğü'nden adresinize gelen ödeme tebligatını incelediğinizde 'bazı sürelerim neden dikkate alınmamış' diye düşünmeyiniz. Dikkate alınmayan süre Türkiye'ye izinli geldiğiniz veya bir başka nedenle Türkiye'de geçici ikamet edilen süredir.
KADINLARA POZİTİF AYRIMCILIK
Kanun koyucu yurtdışında bulunulan süre borçlandırılacak şeklinde hüküm koyduğuna göre yapılan işlemin doğrulundan tereddüt etmemek gerekir.
Bu sizlerin itiraz etme, hak aramama gibi bir hakkınız olmadığı anlamına gelmez. Temel olan konu şu ki, sadece ve sadece yurtdışında ikamet ettiğiniz süreler dikkate alınır. Ayrıca kanun koyucu kadınlara pozitif ayrımcılık yaparak çalışma süreleriniz, çocuk yetiştirme süresi ve çalışılmış gibi sayılan eşdeğer süreleri dikkate almanın yanında, hiçbir faaliyetiniz yoksa, ev kadını olarak ikamet edilmiş sürelerinizi değerlendirmek suretiyle, mutlaka sosyal güvenliğinizin olmasını esas almıştır.
ALMAN VATANDAŞI MALULEN EMEKLİ OLABİLİR Mİ?
İsmail / ALMANYA
1998 yılı Ekim ayında Alman vatandaşlığına geçtiğim için Türkiye'de malulen emekli olamayacağım belirtildi. Ancak Türkiye'de sigortalı çalışırsam ve Türk vatandaşlığına geçersem bana malulen emeklilik şansı doğar mı?
Türkiye'de daha önceden çalışmanız olacak ki, Türkiye, Almanya'daki maluliyetinizi kabul etsin ve değerlendirsin. Bu sebeple kendisinden kaynaklanmayan bir maluliyeti Türkiye değil hiç bir ülke değerlendirmez. Ancak usulüne uygun bir çalışma yapabilir. Normal yönden emeklilik başvurusu yapabilirsiniz.
KAÇ EURO'YA KADAR ÇALIŞABİLİRİM?
Naz / ALMANYA
Türkiye'den emekliyim. Ayda kaç euro kazanca kadar Almanya'da çalışabilirim?
Türkiye'den 3201 sayılı kanun kapsamında yurtdışı borçlanması yaparak emekli olduysanız, çalışamaz ve sosyal yardım alamazsınız.
Ancak Türkiye'de çalışarak emeklilik hakkına eriştiyseniz çalışma yapabilirsiniz. Yarı zamanlı çalışma hususundaki kanunu ise bekliyoruz.
AYLIĞIM ÇOK DÜŞÜK NE YAPAYIM?
Songül / HOLLANDA
01.12.1965 doğumlu ev hanımıyım. 1995 yılında Hollanda'ya geldim. 1997-1998-2000 yılında çalıştım. 2014 yılında Türkiye'de iki hafta çalıştım. 2015 yılında Türkiye'de emeklilik için başvurdum. SSK'ya 5820 gün 79 bin 800 TL ödedim. 52 yaşında emekli oldum. İlk aylığım 1028 TL. Bu aylık doğru mu? Biz daha fazla bekliyorduk. Ne yapmam gerekli?
Yurtdışı borçlanma talep ve borç tahakkuk cetveliniz incelenmeden, aylığınız konusunda yorum yapmak bizleri yanlış sonuca götürür.
İlgi belgeleri gönderdiğiniz takdirde net ve doğru yanıt verebilirim. Ayrıca aylığınıza itiraz ettiğinizde SGK'ya tekrar hesaplattırabilirsiniz.