Almanya'da bürokrasi, bir Türk ailenin oturma izni ve Alman vatandaşlığı konusunda skandal bir karara imza attı. Yıllardan beri Almanya'da yasayan Ayse Çobanoglu, evlilik için gittiği Türkiye'den doğum yapmak üzere Almanya'ya gelince, basına türlü dertler açıldı. Çok uzun seneler Almanya'da kaldığı için çocuğu otomatikman Alman vatandaşlığını alan Çobanoğlu'nun oturma izni iptal edildi.
UZLAŞMAYLA ÇÖZDÜLER
İlyas Çobanoğlu (32), "Esim Ayse ile 2006'da evlendik. 2010 yılına kadar Türkiye'de yasadık. Bu süre içinde esim Almanya'ya altı ayda bir gelip gidiyordu. Esim, oğlumuz Görkem'in doğumu için Ekim 2010'da Almanya'ya geldi. Doğumdan sonra yabancılar dairesi esimin Almanya dışında 6 aydan fazla süre kaldığı için oturumunu iptal etti. Görkem'e de Alman vatandaşlığı verilmeyeceğini bildirdi" dedi.
'VAZGEÇTİK' DEDİLER
Hukuki yollara başvurduklarını anlatan İlyas Çobanoğlu, Yabancılar Dairesi ile uzlaşmaya giderek sorunu çözdüklerini anlattı. 2014 yılında kızları Esila'nın dünyaya geldiğini belirten Çobanoğlu, "Doğum belgelerini vermeye gittik. Esimin oturumunun tekrar iptal edildiğini söylediler. 2011'de uygulama hatası yapmışlar. 1,5 yıl önce davayı kaybettik" diye konuştu.
YASA NE DİYOR?
Alman yasalarına göre, anne veya babasından biri 8 yıldan daha uzun süredir Almanya'da yaşayan ve bu ülkede dünyaya gelen bir çocuk, otomatikman Alman vatandaşı oluyor. Görkem dünyaya geldiğinde, henüz annenin oturma izni iptal edilmiş olmadığından, normal koşullarda vatandaşlığı otomatikman alıyor. Annenin sonradan ikamet izni iptal edilmiş olsa bile, doğduğu tarihte koşulları yerine getiren çocuğun vatandaşlığının elinden alınması, yasalara aykırı.
Cengiz PARLAYAN / DUISBURG