ALMAN Sağlık Bakanlığı'na bağlı Dresden'deki Nörodejeneratif Hastalıklar Merkezi (DZNE) Laboratuvarı'nda, 8 kişilik ekibiyle araştırmalar yapan Türk bilim adamı Doç. Dr. Çağhan Kızıl, Alzheimer hastalığının tedavisinde önemli gelişmeler kaydettiklerini söyledi. Zebra balığının beynini yenilemesinden yola çıkan Kızıl, bu balıktaki bir maddenin insanın bağışıklık sisteminde de olan bir protein olduğuna dikkat çekti ve bu protein ile Alzheimer'e karşı savaşılacağını söyledi.
ÖLEN HÜCRELERİ YENİLEMEK
ALZHEİMER hastalarında beyin hücrelerinin yavaş yavaş öldüğünü belirten Kızıl, "Bu ölen hücrelerin yerine yenisini nasıl getirebiliriz? Örneğin Zebra balığı, beynini yenileyebiliyor. Biz bu balık türünden, Alzheimer modeli oluşturarak, beynin nasıl kendini yenileyebileceğini öğrendik. Orada bulduğumuz bir madde, aslında bağışıklık sistemimizde olan bir protein, Alzheimer'e karşı savaşıyor. Aynısı insanda da var. Mini beyinlerdeki deneylerde, balıkta yaptığı şeyi yapıyor" dedi.
İLAÇ ASAMASI İÇİN ERKEN
TEDAVİDEN çok, hastalığı önlemeyi amaçladıklarını vurgulayan Kızıl, "Eğer bunu başarırsak, belki şu anki ilaçlar ile bile Alzheimer'i erteleyebiliriz" diye konuştu. İlaç aşamasına ne zaman gelineceği konusunda belli bir süre vermenin zor olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Kızıl, "Bir 10 sene içerisinde çok daha farklı bir yerde olacak ve biz Alzheimer hastalığını çok daha iyi anlayacağız. 20 sene içinde en azından bir çözüme ulaşabileceğimize inanıyorum" diye konuştu.
DHA