Hollanda'nın Arnhem kentinde 1998 yılında villada islenen cinayet sonrası 8'i Türk 1'i Hollandalı 9 şüpheli yakalandı. Günlerce sorgulanıp 5 ila 12 yıl hapse mahkum edildi. Olayın üzerinden 20 yıl geçtikten sonra Bitmiş Davalar Danışma Komisyonu (ACAS), zanlıların doğru olmayan ifadeler doğrusunda hüküm almış olma ihtimali bulunduğunu belirterek, bu davanın ülke tarihinin en büyük adli hatası olabileceğini gündeme getirdi.
Davayı inceleyen ACAS, hazırladığı raporda, zanlıların suçlu bulunmalarında önemli rol oynayan iki itirafın polis baskısı sonucu alındığını belirtti.
Hollandaca bilmeyen zanlılardan Ömer A. ve Sevket P.'nin de sorgulama sırasında manipüle edildikleri rapora islendi. 'Arnhem Villa Cinayeti: Yalan İtiraflar' adlı kitapta yer alan incelemelere de işaret eden ACAS, çok önemli delillerin dava dosyasında yer almadığına vurgu yaptı. ACAS, davada 9 kisinin haksız yere mahkûm edildiğini açıkladı.
YENİ BAŞLIYOR
Zanlılardan Nevzat Altay, ACAS raporunda nihayet gerçeklerin yazıldığını ve 20 yıldır hayatını karartanların er veya geç ortaya çıkacak olmasından dolayı mutlu olduğunu söyledi. Altay, avukatı ile birlikte katıldığı televizyon programında suçsuz olduğunu tekrarlayarak, "Mücadelemiz daha bitmedi, yeni baslıyor. Hak elbette yerini bulacaktır. Ben ve benim gibi diğer haksız yere suçlanan zanlıların geride bıraktığı 20 yılın hesabını, sorumlular hukuk karsısında mutlaka verecektir. Hollanda hukukuna güvenimizi hiçbir zaman kaybetmedik" dedi.
'ARNHEM VİLLA CİNAYETİ'
HOLLANDA medyasının 'Arnhem Villa Cinayeti' olarak adlandırdığı olayda 63 yaşındaki Geke isimli kadın, evine giren kişi veya kişiler tarafından yatağa yüz üstü yatırılıp başından vurularak öldürülmüştü. Olay sırasında evde bulunan Eline isimli 33 yaşındaki kadın yaralanmış, katil veya katiller para cüzdanı ve birkaç banka kartını alıp kayıplara karışmıştı. Olayın ardından 8'i Türk, 9 kişi yakalanmış ve suçsuz olduklarını söylemelerine rağmen, 5 ila 12 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılmışlardı. Hollandalı zanlı, suçlamaları kabullenemeyip, temyiz davası henüz görülmeden cezaevinde intihar etmişti.
Fatih ÖZYAR/ ARNHEM