Teknoloji bağımlısı olmasın

Çocuklar küçük yaşlarda dokunmatik cihazlarla tanıştırılıyor. Bu cihazların kullanımı sınırlı hale getirilmediği takdirde ise onları bağımlı yapıyor.

Giriş Tarihi: 25.8.2017 16:40 Son Güncelleme: 5.1.2018 14:55
Teknoloji bağımlısı olmasın
Hayatımızın bir parçası haline gelen teknolojik cihazlardan vazgeçmek şimdilik mümkün gibi görünmüyor. Oysa uzun süre kullanımları sonucunda özellikle çocukların fiziksel gelişimlerine, ruh ve beden sağlığına önemli ölçüde zarar veriyorlar. Teknolojik aletleri hayatınızdan çıkarmadan kullanımını en aza indirmeniz imkansız değil. Amatem Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Onur Noyan'ın önerileriyle ailece bunu başarmanız mümkün.

İletişim kurun

"Koşullu mesajlar vermeden çocuklara saygı ve sevgi gösterilebilir. Çocuklarla aile, akraba ve arkadaş ziyaretlerine gidilebilir. Ziyaretlere giderken teknolojik cihazlar kesinlikle götürülmemelidir.

Kaliteli zaman geçirin

Küçük çocuklarla parklara ve spor merkezlerine, gençlerle sinema, tiyatroya ve maçlara gidilebilir. Birlikte kitap, gazete ve dergi okuma saatleri planlanabilir.

Sorumluluk verin

Çocukların yaşına uygun, ev içerisinde yapabileceği sorumluluklar verilebilir.

İyi model olun

Anne babalar diğer aile üyelerine karşı davranışlarıyla örnek olabilir. Evde bilgisayar üzerinden yapılan işleri ve teknolojiyi "çok acil" bir durum varsa bile belirli zaman aralıklarında ya da kısa süreli kullanmaya özen göstermelidirler.

Oyun oynayın

Halıda, yerde ya da masada karşılıklı oyunlar oynanabilir.

Sınır koyun

7 yaşından önce çocukları bilgisayar, laptop, tablet ve akıllı telefon ile tanıştırmamak gerekir. 7 yaşından sonra ise günde 1 saat olacak şekilde yine anne ve baba eşliğinde eğitsel oyunlar ile zaman geçirmesi sağlanabilir.

Takip edin

Çocuğun güvenli internet bağlantısı kullanması sağlanabilir. Aile çocuklarının arkadaşlarını yakından tanımalı ve internet kullanımını takip etmelidir.

ARKADAŞINA GÖNDER
Teknoloji bağımlısı olmasın
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA