Prematüre bebekli ailelere destek

Prematüre bebeği olan bir aileyseniz, bilin ki yalnız değilsiniz.Sizi düşünen birileri var.

Giriş Tarihi: 15.11.2017 16:37 Son Güncelleme: 5.12.2017 16:24
Prematüre bebekli ailelere destek

Bugüne kadar çocuklarda en çok görülen fiziksel engel rahatsızlığı olan Cerebral Palsy ile ilgili çalışmalarıyla ailelere destek olan Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı, aynı zamanda Aile Danışma Merkezi kapsamında prematüre bebeği olanlara da yardım eli uzatıyor. Merkezin müdürü Banu Bingöl Sözen, vakıf olarak prematüre bebek sahibi ailelere gösterdikleri duyarlılığı yaygınlaştırılmak istediklerini söylüyor.

Prematüre bebeği olan annelere nasıl destek veriyorsunuz?
Anne beklemediği bir olayla; erken doğumla karşılaştığı için endişeli, şaşkın, kötümser olabiliyor ve bazen de problemin kendisinden kaynaklı olduğunu düşünüp kendini suçlayabiliyor. Annenin bu süreci daha rahat geçirmesi için psikolojik destek veriyoruz. Bebeği ile ilgili tüm sorular, endişeler, beklentiler hakkında konuşuluyor, bebeği ve aileyi bekleyen süreci anlatıyoruz. Anne iyi olursa bebeğin de iyi olacağı ve annenin başlarda bebekten daha önemli olduğu vurgusu aileye hissettiriliyor.

Vakfınızın hedefi nedir?
Aile rehberliği ile ebeveyn-bebek ilişkisini kuvvetlendirerek, bebeğin günlük yaşam kalitesini artırmak, annenin bağlanma, kabul ve başa çıkma süreçlerini kuvvetlendirmek için programlar uyguluyoruz. Hedefimiz kendine güven duyan çocuk modelinin temellerini atmak. Erken müdahalenin önemini vurgulamak ve yaygınlaştırılmasını sağlayarak toplum bilinci uyandırmak, ayrıca farklı yaklaşımlarla gelişime katkı sağlamak. Bu konu ile ilgili çalışanlara da eğitimsel destekler vermek.

Prematüre hakkında farkındalık adına neler yapılabilir?
Konu hakkındaki olası risklerden bahseden kamu spotu yapılabilir. Bu doğrultuda prematüre doğum yapan ve sorun yasayan ünlüler farkındalık oluşturmada öncü kişi olabilirler. Prematüre Anneler Derneği gibi konu hakkında aktif çalışan derneklerle çalışmalar olabilir. Ayrıca Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi olan hastanelerde ailelere bilgilendirme yazısı verilebilir. Sosyal medya etkinliğinin artırılabilmesi için takipçi sayısı çok olan blogger'lara yönelik bilgilendirici yazılar verilebilir. Vakfın sosyal medya hesaplarından, aktivitelerimizden haberdar edici ve bilgilendirici görsel ve yazı paylaşımları yapılarak sosyal medya takipçilerine ulaşılabilir. İlgili internet sayfalarında kampanya banner'larının yayınlanması sağlanabilir. Belli dergilerin aylık sayıları için prematürelik ve Dünya Prematüre Günü hakkında bilgilendirici röportaj verilebilir. Yenidoğan uzmanı ve hemşiresi olan sağlık çalışanlarına da bilgilendirme ve teşekkür mektupları ve tüm Yenidoğan Üniteleri'ne posterler gönderilebilir. Hastanelerde prematüre doğum yapan aileler ile grup çalışmaları yapılabilir. Vakfımız bünyesindeki Aile Danışma Merkezi'mizin içindeki Erken Müdahale biriminin çalışmaları bu konuya dikkat çekecek niteliktedir.

ARKADAŞINA GÖNDER
Prematüre bebekli ailelere destek
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA