Banyo ile mis gibi bebekler

Yeni anne-babaları bebek bakımında en çok endişelendiren konulardan biri banyo saatleridir. Bebeğinizin yerine banyodan siz korkmayın, o anların tadını çıkarın.

Giriş Tarihi: 16.8.2017 16:46 Son Güncelleme: 10.1.2018 09:58
Banyo ile mis gibi bebekler
Yenidoğan döneminde bebeği banyo yaptırmak hem rahatlatır hem de cilt üzerinde bulunan ölü dokuyu temizler. Uyku saatlerine yakın yaptırıldığında uykuya dalmasını kolaylaştırır. Bu yüzden bebeğinizi yeni doğan döneminde banyo yaptırmaktan çekinmeyin, gerekli önlemleri aldığınız takdirde göreceksiniz ki hiçbir sorun yaşamayacaksınız. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Demet Matben, bu konuda bakın neler anlattı.

Banyoya hazırlık

Göbek bağının düşmesiyle bebekler banyo yaptırılabilir. Göbek bağı genelde doğumdan sonraki 1-2 hafta içinde düşer. Bundan önce göbek bağının iyileşme süresini uzatmamak için banyo yaptırılmaması gerekir. Göbek bağı düşene kadar bebek, yumuşak bir bez, kaynatılmış ve ılıtılmış su ile vücudu silinip kurutulabilir. Bu işlem gün aşırı yapılabilir. Ağız, çene ve genital bölge sık sık ıslak, sabunsuz ve yumuşak bir bezle silinmelidir. Bebeğin cildi kuru ise sık ve sabunlu/şampuan ile banyo yaptırılmaması gerekir. Mevsim şartlarına göre; soğuk havalarda bebeklerin üşütüp hasta olmamaları için haftada iki gün banyo yaptırılması yeterlidir. Sıcak ve nemli havalarda ise eğer ev koşulları uygunsa bebeklerin rahat bir şekilde uyuyabilmeleri için her gün ılık suyla banyo önerilebilir. Her gün banyo yapılıyorsa bir gün şampuanlı, bir gün şampuansız banyo yaptırılması uygun olur.

Adım adım banyo

-Banyo ısısını uygun dereceye getirin.
-Bebeğin küvetini uygun ısıda suyla doldurun.
-Bebek filesini veya süngerini küvete yerleştirin.
-Bebeği öncelikle gövdesinden yıkamaya başlayın, en son başını yıkayıp, durulayın.
-Önceden hazırlanan havluyla kurulayın.
-Nemlendirici losyonunu vücuduna masaj yaparak yumuşak hareketlerle sürün.
-Temiz çamaşırlarını giydirin.
-Bebek yağı ter bezlerini kapadığı için isiliklere neden oluyor. Bu yüzden cildi nemlendirmek için losyon kullanmayı tercih edin.
-Banyodan sonra üşüyecek endişesiyle aşırı giydirmeyin.

Banyo gereçleri

-Temiz bir bebek banyo küveti (tercihen suyu akıtmak için tıkaçlı),
-Kaymayan yumuşak bir koruyucu yer örtüsü,
-Banyo termometresi,
-Yumuşak bir bez veya yıkama süngeri,
-Bebek şampuanı ve bebek sabunu,
-Yumuşak bebek havlusu,
-Temiz bir bebek bezi
-Temiz giysiler, banyo yaptırırken ihtiyaç duyulan gereçlerdir. Gün boyu nemlendiriciler, krem, vücut sütleri, losyon ve yağlar cildin metabolik işleyişini ve terlemesini engellememeli, gözenekleri kapamamalı, PH'ı uygun, hipoalerjen olmalıdır.

Bakım zamanı

Banyo sonrası uygulanan bakım bebeği rahatlatır, uykuya daha kolay dalmasına yardımcı olur ve anne-bebek arasındaki bağı kuvvetlendirir.

Masaj: Anne ile bebek arasındaki bağı kuvvetlendirir ve bebeği rahatlatarak uykuya daha kolay dalmasını sağlar.
Tırnak kesimi: Tırnaklarını kısa ve küt tutmaya çalışın, çünkü bebek yüzünü çizebilir. Kesemezseniz eldiven kullanabilirsiniz. Eldiven parmaklarını emmesini ve ellerini açıp oynamasını engeller. Tırnakları kestikten sonra ince bir törpüyle sivri köşeleri yumuşatılabilirsiniz. Tırnak keserken bir yardımcının olması işi daha da kolaylaştırır.
Nemlendirme: Genelde bez bölgesinde oluşan tahriş, sürtünme nedeniyle yeni doğan bebeklerin cildini kurutur ve pul pul dökülmesine neden olabilir. Bu nedenle banyodan sonra ve özellikle her gün uygun bir nemlendirici losyonla bebek cildi nemlendirilmelidir. Losyonu uyguladıktan sonra bebeğin üşüyeceği düşünülüp aşırı giydirmemelidir. Çünkü aşırı giyinme bebeklerin ter bezlerini kapatır ve isilik olmasına neden olabilir.

Bebek banyo ve bakım ürünleri

Banyo sırasında kullanılan sabunlar, bebeklerin cildi ince deri ile kaplı olduğu için tahriş edebilir ve kurutabilir. Bunun yerine kullanılacak olan sabun; alkali içeriği olmayan ve doğal nemlendirici kompleks içerikli olmalıdır. Yenidoğan cildine zarar vermeyen, köpürme oranı düşük, hipoalarjen, PH'ı cildin asit örtüsüne uygun (5.5-6), sodyum lauret sülfat (SLS-köpürten madde), paraben, parfüm, alkol, boya maddesi içermeyen şampuanlar kullanılmalıdır.

Bunlara dikkat!

Bebek banyosu sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri suyun sıcaklığıdır. Suyun sıcaklığı kolun iç kısmı suya daldırılarak test edilmelidir. Ayrıca banyo termometresi de kullanılabilir. En ideal su sıcaklığı 37-38 derecedir. Banyo veya ortam sıcaklığı 26-27 derece olmalıdır. Banyo sırasında cildi bol su ile durulamak son derece önemlidir. Vücutta kalan sabun artıkları egzamatik reaksiyona neden olabilir ve cildi kurutabilir. Bebeğe banyo yaptırırken bebek şampuanı kullanılmalıdır. Bebek şampuanlarında ph değeri uygun olduğu için gözle temasta göze zarar vermez. Ancak yine de gözle temas edilmesini önlemek için bebeğin başı arkaya doğru atılarak yıkanabilir.

ARKADAŞINA GÖNDER
Banyo ile mis gibi bebekler
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA