Sevgi dokunuşları ile bebeğiniz mutlu

Anne karnından henüz çıkmamış minikiğiniz, yeni dünyasına alışmaya çalışırken onun en büyük destekçisi sevginizdir.

Giriş Tarihi: 28.8.2017 17:00 Son Güncelleme: 7.9.2017 11:13
Sevgi dokunuşları ile bebeğiniz mutlu
Doğumla birlikte dünyaya gözlerini açan minik bebeğiniz, karnınızdaki sıcaklığı ve korunma duygusunu, alışık olmadığı yeni çevresinde de aramaya devam ediyor. İşte tam da bu dönemde, ona bol bol sevginizi göstermeniz ve hayata güvenle tutunmasını sağlamanız gerekiyor. Pedagog Belgin Temur'a göre; sarılarak, öperek, dokunarak hatta bazen de şarkılar söyleyerek göstereceğiniz sevginiz sayesinde, bebeğiniz daha sakin, daha mutlu ve daha huzurlu büyüyor. Üstelik bu gösterdiğiniz sevgi, siz anne-babalara da tarifi imkansız bir haz veriyor.

Anne kokusunu tanır

Doğumdan sonra annenin teninde, yetişkinler tarafından pek fark edilmeyen, ama bebeğin her zaman fark edeceği bir annelik kokusu oluşur. Bu özel kokuya annelik hormonları sebep olur. Bebek, doğduğu günden itibaren annesinin tenindeki bu özel kokuyu tanır. Bu yüzden her kucağa alındığında, tene temas eder etmez, emme refleksi gösterir. Dolayısıyla bebekle sık sık ten teması kurulmalıdır. Ten teması sayesinde bebek, anne karnından tanıdığı bu sıcaklığın kokusunu hissederek sakinleşip, huzurlu şekilde uykuya dalar.

Dış dünyayı merak eder

Bebek, anne karnında oradan oraya gezmeye alışır ve dış dünyada da bunu arar. Bu yüzden hiçbir sorunu yokken mızıldandığı anlarda sıkılmasını ve dış dünyadaki farklı olan her şeyi incelemek istemesini normal karşılamak gerekir. Evde veya başka bir kapalı alandayken, bebek kucağa alınarak, yüzü dışarıyı görecek şekilde tutulmalıdır. Fırsat buldukça da küçük gezintilere çıkılabilir. Farklı insanlar ve renkler görmekten çok hoşlanır ve hiç sıkılmaz.

Oyun oynarken çok eğlenir

Bebeğin en keyif aldığı şeylerden biri de oyun oynamaktır. Henüz "Ce ee" den anlamasa da, karşılıklı gülüşmeler, komik yüz hareketleri ve ses tonları onun için en güzel oyundur. Bu sevgi oyunları, bebeğin anne karnına duyduğu özlemi biraz olsun unutturur. Hatta oyun sırasındaki küçük kahkahaları, "Annemin yüzü ne güzelmiş, iyi ki doğmuşum" diye düşünmesini destekler gibi görüntü verir.

Annenin sesinden keyif alır

Anne karnındayken bebek, annesinin sesine aşina olur. Doğduktan sonra da bu sesi aramaya başlar. Ona yavaş bir ses tonuyla şarkılar söylenmelidir. Hep alışık olduğu bu sesten aldığı keyfi başka hiçbir sesten almaz. Keyif aldıkça da, tıpkı küçük bir kedi gibi ses çıkararak, küçük şen kahkahalar atar.

Dokunmak güven verir

Anne karnındayken bir koza içindeymiş gibi, sarılmışlık hissiyle dünyaya gelmeyi bekleyen bebek, doğum sonrası da büyük bir dokunulma ihtiyacı hisseder. Bebeği öpmek, ona dokunmak ve sarılmak, kendisini güvende hissetmesi açısından oldukça önemlidir. Ayrıca bebeğin tenini okşamak; rahatlamasına, kaslarının gevşemesine ve eklemlerinin daha esnek olmasına yardımcı olur. Böylece bebeğin fiziksel ve psikolojik sağlıklı gelişimi desteklenir.

Babalar da tensel temas kurmalı

Tıpkı anneler gibi, babaların dokunuşları da bebeğin temel güven duygusu için çok gerek duyulan bir unsurdur. Babalar, bebek için dış dünyayı temsil ederler. Bebeklerin babaları ile kurdukları olumlu tensel temas ilişkisi, bebeğin ileriki yıllarda çevresi ile kuracağı ilişkiyi oldukça olumlu yönde etkileyecektir. Bu nedenle bebeğin doğumu ile birlikte baba da, bebekle ilgilenmeli ve bu konuda anneye destek olmalıdır. Bebeğe sarılmalı, dokunmalı, öpmeli, okşamalı, oyunlar oynamalı, mamasını yedirmeli ve bu sayede bebeğin gelişimine katkıda bulunmalıdır.

"Bebeğe temas anne ve babaya da haz veriyor"

Bebeklerin herhangi bir kucak ile anne kucağı arasındaki farkı hemen ayırt ettiklerini hemen hemen tüm anne ve babalar gözlemlemişlerdir. Bebekler, uzunca bir süre anneye bağımlı yaşar ve bu bağımlılık döneminin özellikle de ilk yılında anneyle yakın temas neredeyse yaşamsal bir önem taşır. Bu nedenle de bebekler temel ihtiyaçlarının karşılanması dışında da anne kucağını isterler. Bebeğin annesinin kucağında olmasının ve anne ile bebeğin ten temasının, bebek kadar anneyi de rahatlatıcı bir etkisi vardır. Bebeğinin huzurla kucağında uyuması her anneye haz verir ve bu huzur, bebeğe de yansır. Dolayısıyla hem bebeğin ve annenin huzuru hem de anne ile bebek arasındaki sıcak ve sağlıklı ilişkinin yapılanması açısından bebeğin annesinin yakın temasına ihtiyacı vazgeçilmezdir.
- Pedagog Belgin Temur

Hazırlayan: Işıl Evrim AKGÜN

ARKADAŞINA GÖNDER
Sevgi dokunuşları ile bebeğiniz mutlu
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA