Çocuklar tuvalet temizliğini nasıl yapmalı?

Tuvalet eğitimine başlayan çocuklarda tuvalet sonrası temizliği anlatırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini sizler için derledik. Tuvalet eğitimini çocuğunuza iğrendirmeden anlatmanın püf noktaları...

Giriş Tarihi: 12.4.2019 12:15
Çocuklar tuvalet temizliğini nasıl yapmalı?
Bebeklikten çocukluğa geçiş evresindeki en önemli basamaklardan birisi de tuvalet eğitimidir. Çocuğun tuvaletini yapabilmesi için gerekli olan bilişsel, fiziksel ve sosyal becerilerin gelişmeye başladığı 15-18. aylarda ''Çocuğun kendini hazır hissetmesi'' kilit noktadır.

Annelerin ''Bezden kurtuluş'' olarak baktığı bu süreçte, çocukta artık kendini hazır hissetmeye başlamışsa tuvalet eğitimine başlamak gerekir.

TUVALET EĞİTİMİNDE 3 GÜN KURALI NEDİR?

Günümüzde tuvalet eğitimi için en uygun aralığın 18 aylıkken olduğu düşünülse de bu durum her çocuk için geçerli değildir. Bir çocuğu tuvaletini yapmak için lazımlık kullanması gerektiğini idrak etmenin en etkili yolu, çocuğun tuvaletini dura dura yapmasını fark etmektir. Ebeveynler bu belirtiyi gördükten sonra üç gün kuralına geçerek tuvalet eğitimine başlayabilir.

1. GÜN:

Bir nevi deneme kuralı olan bu üç günün birinci gününde sızdıran bez tercih edilmelidir. Çocuğun 'ıslaklıktan dolayı rahatsızlık hissetmesi ve bir çare arayışına girmesi' ile başladığı eğitimde ne kadar kaliteli ve sızdırmaz bez kullanılırsa, çocuk tuvalete gitmeyi o kadar geç öğrenecektir.

2. GÜN:

İkinci gün, çocuğun altına hiç bez bağlanmamalıdır. Siz ebeveyni olarak,"İstersen artık bez bağlamayayım" teklifinde bulunabilirsiniz. Bezsiz bir şekilde yalnızca külot ve pantolon giydirin. Çocuk tuvaletini altına yaptığında ıslaklığın verdiği rahatsızlığı daha çok hissedecek ve çözüm arayışları içinde olacaktır.

3. GÜN:

Sorunlarına yönelik çözümleri kendisi fark edecektir. Fark edemediyse de fark etmesine yardımcı olarak "Rahatsız oluyorsun değil mi? İstersen çişin geldiğinde tuvalete yapabilirsin. Gel beraber gidelim" diyebilirsiniz.

TUVALET SONRASI TEMİZLİK EĞİTİMİ NASIL OLMALI?

Çocuğun tuvalete alışma sürecinde anneler, çocukların altının temizlenmesi gerektiği konusunda ikazda bulunurlar. Burada dikkat edilmesi gereken ana madde, ölçüyü kaçıracak şekilde pisliğin 'iğrençliğini' vurgulayan kelime ve davranışlardan uzak durmak olacaktır.

İstemdışı yapılan surat ifadeleri, söz ve davranışlar Obsesif-kompulsif bozukluğa meyilli yani takıntılı çocukların tuvaletten iğrenmesine sebep olabilir.

Dolayısıyla bunu yapmak yerine mikroplu olduğunu bu yüzden de el bulaştırmamak gerektiğini açıklamak daha doğru bir davranış olacaktır.

Tuvaletten iğrendirilmiş çocuklar sosyal hayatlarında büyük zorluklar çekerler. Herkesin girdiği tuvaletlere girmek istemezler ve sabahtan akşama kadar bile olsa tuvaletlerini tutmayı tercih ederler.

Tuvaleti tutmak ise mesane kontrolünün bozulmasına, ciddi kabızlıklara ve idrar yolu enfeksiyonlarını bile beraberinde getirebilir. Böyle bir sorunla karşılaşmamak için abartılı cümleler kullanmak yerine vücudunu temizlemesi gerektiğinin üzerinde durarak hijyenik olmanın önemini dile getirebilirsiniz.

ARKADAŞINA GÖNDER
Çocuklar tuvalet temizliğini nasıl yapmalı?
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA