Yemek saatleri eğlenceye dönüşsün

Çocuğunuz, özenle yaptığınız yemekleri yemekte direniyor mu? Sakinliğinizi koruyun, çocuğunuzla aranızdaki bu soğuk savaşa önerilerimizle son verin.

Giriş Tarihi: 15.8.2017 14:04 Son Güncelleme: 10.1.2018 10:16
Yemek saatleri eğlenceye dönüşsün
Bazı zamanlar saatlerce masa başında veya elinizde tabakla çocuğunuzun peşinden dolaşarak bir kaşık da olsa yemek yemesi için ter döktüğünüz oluyordur. Eğer yemek saatlerini işkence halinden eğlenceli zamanlara dönüştürmek istiyorsanız, Uzman Dr. Gökçe Günbey Elemen'in önerilerini mutlaka okuyun.

1-2 yaş dönemi iyi idare edilmeli

Doğumdan sonra ilk 6 ay anne sütü veya formül mama ile beslenen ve ayda en az 500-600 gram kilo alan bebeklerin, 6. aydan sonra ek gıdaların başlanması ile birlikte fizyolojik olarak kilo alımı yavaşlar. Özellikle 1 yaş sonrasında yemek seçme, yemek yemeyi reddetme, iştahsızlık gibi problemlerin de eklenmesi ile anne ve babalar için yemek saatleri bir sorun haline dönüşebilir. Aslında bu durum çocuğun fizyolojik gelişiminin bir parçasıdır ve normal bir süreçtir. Ancak aile bireyleri bu dönemi iyi idare edemediğinde çocukta kalıcı hale gelebilen yeme problemleri ortaya çıkabilir. Özellikle 2 yaş dönemindeki çocuklarda doğal olarak gelişen inatlaşma ve her şeye itiraz etme, yemek saatlerine de yansıyarak anne ve babayı çaresiz bırakır. Çocukların ileride doğru beslenme alışkanlığı kazanması için ebeveynlerin 1-2 yaş dönemindeki zorlu süreci iyi yönetebilmeleri gerekir. Yemek saatleri, tüm ailenin bir arada olduğu keyifli ve sosyal ortamlara dönüştürülmelidir.

Anne baba doğru model olmalı

Anne baba veya bakıcının yemek yeme alışkanlığı çocuğu ciddi şekilde etkiler. Bu nedenle çocuklara, doğru örnek oluşturan yemek yeme davranışları sergilemek gerekir. Çocuklar, bazen yeni ve farklı bir yiyeceğe bazen itiraz edebilir ve yememek için tepki gösterebilirler. Yapılan en büyük yanlış, çocuğu yemesi konusunda zorlamaktır. Tehditle ya da ödülle yemesi için zorlanan çocuk benzer davranışı kullanmayı öğrenecek ve istediğini elde etmek için bunu koz olarak kullanacaktır. Yeni ve farklı bir yemek denerken, tabağına az bir miktar konarak çocuğa denemesi teklif edilmeli, asla zorlanmamalıdır. Bir süre sonra aynı yemek bir başka ortamda, başka bir şekilde sunulabilir. Bazen çocuklar tek tip beslenmeden hoşlanabilirler. Örneğin; farklı besin gruplarını, sevdikleri yemeklere karıştırarak vermek de diğer bir yol olabilir.

Beslenme bir ihtiyaçtır

Anne-babaların, yemek yeme konusunda çocuklarıyla inatlaşmaları problemin daha da artmasına yol açabilir. Çünkü anne-babasının aşırı hassasiyetini gören çocuk, yemek yoluyla tüm isteklerini yaptırabileceğini öğrenir. Bu durum zamanla aile ile çocuk arasında ciddi iletişim problemlerine yol açabilir. Ayrıca, çocukluk döneminde sağlıklı beslenme davranışı geliştiremeyen kişilerde ileriki yaşlarda da çeşitli beslenme problemleri görülebilir. Beslenme her canlı için doğal bir ihtiyaçtır. Bu ihtiyacın bebeklikten itibaren keyifli ve mutlu bir ortamda gerçekleşmesi; çocuğun tüm hayatını etkileyen beslenme davranışının gelişmesinde rol oynar.

Doğru beslenme alışkanlığı kazandırmanın yolları

Çocukların beslenme alışkanlığı, süt çocukluk döneminde başlar ve erişkin döneme doğru uzanır. İşte bu süreçte dikkat edilmesi gereken noktalar…

Yemek için çocuğa yeterli zaman tanınmalı ve kendi kendine yemesine izin verilmelidir.
Yemek sırasında zorlayıcı olmamalı, yemek saatlerinin stresten uzak olması sağlanmalıdır.
Çocuğun acıkması için ana ve ara öğünlerin arasında en az 2 saat vakit olmasına dikkat edilmelidir.
Çocuk sevmediği yiyecekler için zorlanmamalı, başka çocuklar örnek gösterilerek kıyaslanmamalıdır.
Çocuk yemek yeme konusunda tehdit edilmemeli veya ödüllendirilmemelidir.
Asla televizyon veya oyunla kandırarak, çocuğun arkasından koşarak yemek yedirilmemelidir.
Yemek porsiyonlarını kendi ölçünüze göre değil; çocuğunuzun kendi gereksinimlerine ve yaşına uygun olarak hazırlayın.
Çocuğunuza yemeğini yemesi için yeterli zaman verin; ancak bu süre yarım saatten fazla olmamalıdır.
Çocuklar dönem dönem bir gıdaya aşırı düşkünlük gösterirken, bir diğerini reddedebilir. Bunun geçici bir süreç olduğu bilinmeli ve bir süre sonra hiç yemediği gıda farklı bir şekilde sunularak tekrar denenmelidir.
Yiyecekler çocukların kolay tüketebileceği şekilde hazırlanmalıdır.
Çocukların kendi yaşıtları ile grup halinde yemek yemesi, özellikle yemek seçen çocukları farklı tatları denemek konusunda cesaretlendirebilir.
Et yemek istemeyen bir çocuğun alması gereken protein; yumurta veya kuru baklagiller verilerek desteklenebilir.
Ekmek yemek istemiyorsa, makarna, patates ve bulgur gibi diğer tahıllı gıdalarla alması gereken kalori desteklenebilir.
Çocuğun besin seçimindeki öncelikleri dikkate alınarak farklı tat, farklı renk ve çeşitlilikte besinler hazırlanmalıdır.
Anneler yemek konusunda yaratıcı olmalı ve yemek saatlerini çocuk için eğlenceli bir hale getirmelidir. Yemek saatlerinin tüm ailenin katılımının sağlandığı, faydalı sohbetlerin yapıldığı, çocuğun hoş vakit geçirdiği saatler olmasına özen gösterilmelidir.
Doğru ve dengeli beslenmek, çocuğun hem fiziksel hem de ruhsal gelişimi açısından çok önemlidir.

Hazırlayan: Şenay ÇELİK

ARKADAŞINA GÖNDER
Yemek saatleri eğlenceye dönüşsün
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA