Adım adım banyo keyfi

Bebeklerle kurulan en kuvvetli iletişim yollarından biri de ona dokunmaktır. Banyo yaptırmak da bunun için kaçınılmaz bir fırsattır. Anne ve babanın banyo konusunda istekli ve itinalı davranması ise, bebeğin gelişimi açısından önem taşıyor!

Giriş Tarihi: 17.8.2017 14:16 Son Güncelleme: 10.1.2018 09:47
Adım adım banyo keyfi

Bebekler bir alıştılar mı suya, banyo hazırlığınız veya "Bıcı bıcı zamanııı!" sözleriniz bile onları heyecanlandırmaya yeter. Doğumdan sonra ona ilk banyosunu yaptırdığınızda yaşadığınız acemi dakikaları şöyle bir düşünün, yüzünüzde tatlı bir tebessüm oluştuğuna eminiz. Oysa bir-iki yıkamadan sonra bu bakım ritüeline alıştınız bile öyle değil mi? Bebek yıkamanın keyfini alan babalar bile, bazen bu görevi üstlerine alabilirler. Biz de bu işten keyif alan bir baba bulduk ve onun bebeğiyle banyo keyfini fotoğrafladık. Bu eğlenceli pozlar için kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Dr. Aylin Şimşek'in önerileri doğrultusunda banyo zamanlarını daha eğlenceli ve keyifle geçirebilirsiniz.

Bebeğinize dokunun

Bebeklerin cildi çok hassastır. Bu hassas cilde, doğru bakım yapmak onun mutluluğu için de çok önemlidir. Düzenli temizlik bebeğin cildinin sağlıklı, tertemiz ve bakımlı olması için gereklidir. Banyo zamanı bebeğe dokunmak, ona okşayarak sevildiğini hissettirmek için uygun bir zamandır. Ayrıca birlikte zevkle geçirilen bir paylaşım ve iletişim etkinliği haline de gelecektir. Bebeklerin çok sık banyo yapmalarına ihtiyaçları yoktur. Bebekleri ilk bir yıl içinde haftada üç defa yıkamak genelde yeterlidir. Bebeklerin çok sık banyo yapması sonucu ciltlerinin kuruyabileceği unutulmamalıdır.

Banyodan önce

Bebeği banyo yaptırmadan önce, gerekli olan malzemeleri önceden hazır bulundurmanız önemlidir. Ayrıca banyo sırasında ihtiyaç duyacağınız şeyler için de anne, mutlaka yanında Banyodan önce Bebeği banyo yaptırmadan önce, gerekli olan malzemeleri önceden hazır bulundurmanız önemlidir. Ayrıca banyo sırasında ihtiyaç duyacağınız şeyler için de anne, mutlaka yanında eşinin veya bir yakınının olmasını sağlamalıdır. İşte, banyo sırasında ihtiyaç duyacağınız gerekli malzemeler:

Pamuk çubuklar,
Yumuşak bez veya sünger,
İki banyo havlusu,
Temiz bez ve giysiler,
Tarak veya yumuşak saç fırçası,
Cildine uygun saç ve vücut şampuanı,
Bebe losyonu veya yağı,
Banyo küveti,
Banyo taşı,
Sıcaklığı ayarlanmış yeteri kadar su,
Sıcaklığı ayarlanmış durulama için su.

Banyo için uygun zaman

Bebeğin banyo yaptırılması için en uygun an, iki emzirme arasındaki yani hem aç olmadığı hem de midesinin çok dolu olmadığı bir zamandır. Anne ve yardımcıları acele ve telaş etmeden bebeğin rahat olabileceği bir zaman dilimi ayarlamalıdırlar. Bebeğin ilk banyosu için süre kısa tutulmalı ve nazikçe yıkanmalıdır.

Banyo zamanı

Bebek bakımı, göbek bağının düşmediği ilk hafta, yumuşak bir sünger ve su yardımıyla yapılmalıdır. Göbek bağı düştükten bir gün sonra bebek banyo yaptırılabilinir. Banyo sırasında bebek asla yalnız bırakılmamalıdır. Anne, fiziksel olarak rahat edebileceği, önceden ısıtılmış bir odada, düz bir zemin üzerine konulan küvet içinde bebeği yıkamalıdır. Bebeği yıkama esnasında yerde oturmak yerine, bebek küvetini tezgah veya masa üzerine koyarak, ayakta durmak daha kolay olur.

Öneriler...

İşte bebeğinizi banyo yaptırırken size yardımcı olacak tüyolar...

Önce bebeğin giysilerini çıkarın ve onu yumuşak bir havluya sarın.

Bebeği soyduktan sonra beklenmedik sürprizlerden kaçınmak için alt bezini hemen çıkartmayın.

Banyo yaptırmaya önce yüz bölgesinden başlayın.

Bir pamuk veya yumuşak bir bezi ılık suyla ıslatın ve yavaşça bebeğin gözlerini silin. Gözleri temizlenirken her göz için yeni bir pamuk ıslatın ve gözü iç kısmından dış kısmına doğru temizleyin.

Bebeğin yüzünü, boynunu, burnunu, kulaklarını, kulakların arkasını ve boynunu yumuşak hareketlerle silerek temizleyin ve kurulayın.

Bebeğin sarılı olduğu havluyu açmadan önce elinizle ensesinin altından başını destekleyin, kolunuzla da sırtına destek verin.

Bebeğin yüzünü yukarı bakacak şekilde tutun.

Suyun sıcaklığını (36- 37 derece olmalı) dirseğinizle kontrol edin.

Temiz bir kap alın ve başını ılık su ile ıslatın.

Bebekler için olan parfümsüz hipoalerjenik şampuanla yıkadıktan sonra masaj yaparak başını durulayın.

Saçlarını yumuşak bir fırça veya tarakla tarayın.

Bebeğin alt bezini çıkarın ve küvetteki temiz, ılık şampuanlı suyun (36-37 derece) içine bebeği yavaşça daldırın.

Bebeğin tüm vücudunu, boğum aralarını güzelce temizleyin ve durulayın.

Durulama işleminden sonra temiz bir havlu üzerine yatırın, yumuşak hareketlerle ve nazikçe vücudunu kurulayın.

Uygun bir nemlendirici losyon veya bebe yağını masaj yaparak vücuduna uygulayın.

Giydirme işlemini bitirdikten sonra battaniyesine sararak kucağınıza alın.

ARKADAŞINA GÖNDER
Adım adım banyo keyfi
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA