Çocuklar ve yaz kazaları

Yazın gelmesiyle çocukların yaşadığı kazalar da artıyor. Peki anne-baba olarak nasıl önlem alabilirsiniz? İşte yaz kazaları ve önlemleri…

Giriş Tarihi: 22.8.2017 14:50 Son Güncelleme: 5.1.2018 16:59
Çocuklar ve yaz kazaları
Yaz mevsiminin çocuklar için bazı tatsız sürprizleri var. Güneş yanığı, çarpması, düşme ve böcek sokması gibi. Biz de bu kazaları ve alınması gereken önlemleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeşim Eker'den öğrendik.

Bisiklet kazası

Bisiklet kazalarının asıl sebebi, çocukların bisiklete binerken kask kullanmamaları, arabaların geçtiği yollarda bisiklete binmeleridir. Bu kazalara karşı çocuklarınızın korunması konusundaki en önemli nokta, 9 yaşına kadar erişkinler tarafından kazalar açısından yakından izlenmeleridir. Bisiklet kazalarını önlemenin en iyi yolu eğitimdir. Trafiğe kapalı alanlarda bisiklet kullanımını sağlamalı ve mutlaka çocuklarınıza kask giydirmelisiniz.

Boğulma kazası

Havaların ısınması ile birlikte doldurulan havuzlar da yüzme bilmeyen çocuklar için en büyük tehlikelerden birini oluşturur. Yapılan araştırmalara göre araba kazalarından sonra ölümle sonuçlanan en yaygın ikinci ölüm nedeni boğulmadır. Bu durumu engellemek için, çocuğunuzu havuz olan yerlerde gözünüzün önünden ayırmayın. Eğer evinizde havuz varsa çevresini bir çit ile çevirip, kapısının daima kilitli olduğundan emin olun. 4-5 yaşlarından itibaren yüzmeyi öğrenmesi için kursa gönderin. Denize veya havuza sizinle birlikte bile girse kolluk ya da can simidini çıkartmasına izin vermeyin. Eğer böyle bir durum başınıza gelirse; çocuğu hemen havuzdan çıkarıp suni solunum yapın, ambulans çağırın. Ambulans gelene kadar suni solunum ve kalp masajına devam edin. Bu uygulamaları doğru yapabilmek için ilk yyardım eğitimi alın.

Yaralanma kazaları

Çocuklar oynarken oluşan yaralanma durumlarında eğer kanama varsa öncelikle kanamanın olduğu yerde üzerine temiz bir gazlı bezle baskı uygulanarak kanama durdurulmalı, daha sonra yaranın etrafı dezenfekte edici solüsyonlarla dikkatlice temizlenip büyük bir gazlı bezle kapatılmalıdır. Saçlı deride oluşan yaralanmalarda, yaranın olduğu yer temizlendikten sonra yaranın üzerine temiz bir gazlı bez konarak bir müddet baskı uygulanmalıdır. Kafa travmalarında şuur kaybı, baş ağrısı ya da baş dönmesi, bulantı, kusma olup olmadığı mutlaka sorgulanmalı ve gözlenmelidir. Bu belirtilerden biri ya da birkaçı varsa çocuk acilen en yakın sağlık kurumuna götürülmelidir.

Güneş çarpması

Güneş çarpması, aşırı sıcak sonucu beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulmasına bağlı ciddi bir durumdur. Tedavi edilse bile öldürücü olabilir ya da kalıcı zararlar verebilir. Yazın dışarıda şapka takmak ve saat 10:00 ile 16:00 saatleri arası güneşe maruz bırakmamak, çocuğu büyük ölçüde güneş çarpmasından korur.

Yanık kazaları

Hafif yüzeysel yanıklarda cildi soğutmak ve ağrı kesici ilaçlar vermek yeterli iken, ciddi yanıklarda bir sağlık kuruluşuna başvurmak faydalı olacaktır. Bazı çocuklarda güneş ışınlarına karşı alerjik tepkiler de gelişebilir. Bu reaksiyonlar kızarıklık, kabarıklık, kaşıntı, su kabarcığı veya sadece kırmızı lekeler şeklinde olabilir.

Böcek sokmaları

Yazın açık havada arı ve böcek sokmalarına sık rastlanır. Alerjik reaksiyon yapmamış hafif sinek, böcek sokmalarında kaşıntıya karşı kremler, losyonlar ve şuruplar kullanılabilir. Isırılmış yerlerin enfeksiyon kapmaması için kaşınmaması gerekir. Bazen çocuklarda özellikle arı sokmasından sonra alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir. Böyle durumlarda hastane şartlarında ağızdan alınan ilaçlarla, serumla ya da damar yolundan/kas içinden antialerjik ilaç tedavisi verilmesi gerekebilir. Sineklerden korunmak için prize takılan sineksavarlar kullanılmalıdır. Sprey şeklindeki kimyasalların kullanması bebekler için zararlı olabilir.

Hazırlayan: Aytülike KESKİN

ARKADAŞINA GÖNDER
Çocuklar ve yaz kazaları
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA