İnadını kırmanız için 8 kural

Küçüğünüz bir tek televizyon karşısında mı yemek yiyor? Ya da köfte ve makarnadan başka bir şey yemiyor mu? O halde onun sağlıklı gelişimi için gerekli olan bu temel ihtiyaç, problem olmaya başlamış demektir!

Giriş Tarihi: 18.10.2017 14:29
İnadını kırmanız için 8 kural

Çocuğunuzun yemek yeme problemi varsa, endişelendiğinize eminiz. değilsiniz! Dünyada sizinle aynı endişeyi binlerce anne-baba var. Peki, çözmek için ne yapmalısınız? Çocuğunuzu yemek yemesi için zorlamalı mı, yoksa ona karar vermesi için fırsat mı vermelisiniz? Anne-babalara sorulduğunda birçoğu, özellikle de küçük yaşlardaki çocuklarını yemek yemekte zorladığını söylüyor. Anne-babaların çoğu altta yatan en önemli sebep olarak da, çocukları küçük olduğu için yemek zamanlarına ve miktarına karar verememelerini gösteriyor...

Bu davranış ne kadar iyi niyetli de olsa elbette doğru değil! Çünkü bu durum çocukların anne-babalarıyla daha fazla inatlaşmalarına neden oluyor. İşte Özel Selimiye Hastanesi'nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Alper Bıçkıcı, çocuğunuzun yemek yeme konusunda inadını kırmak için yapabileceklerinizi anlattı.

Yemek yemeyi renkli ve eğlenceli bir hale getirmeye özen gösterin

Anne sütü ve biberon bebekler için sadece beslenme anlamına gelmez, bir eğlence, güven ve sevgi hissidir. Diğer gıdalarla beslenmede de bu eğlenceyi ve sıcak ortamı arayacaktır. Bu yüzden yemek sofralarında, renkli ve eğlenceli aile ortamı içinde zaman geçirmeye özen gösterilmelidir.

Onunla inatlaşmayın

Çocuğunuzun besini yememekte inat etmesine karşılık aile inat etmemelidir. Israrla yemek yedirme baskısı çocuğun yemeye ve/veya yemek çeşidine antipatisini artırdığı gibi, ileride kalıcı bir inatlaşma ya da ebeveyne karşı gelme tutumları ortaya çıkarmasına neden olmaktadır.

Çocuğunuzun acıkmasını bekleyin

Her çocuğun kendine has bir biyoritmi, mide kapasitesi ve acıkma eşiği vardır. Acıkma süresi ve doyduğu miktar iyi gözlenmelidir. Acıkmayan bir çocuğa beslenmede diretmek kaçınılmaz olarak reddetmeyi beraberinde getirir. Yemek yemeyen çocuğun acıkmasını beklemek, gerekirse bir öğün atlamak daha uygun olacaktır.

Sağlıklı besinler hazırlayın

Tat duyusu ve damak tadı oluşan her çocuk her besini yemek istemeyebilir. Çocuğa umduğunu değil bulduğunu yemesi gereken misafir gözüyle değil de, lokantanıza gelen ve damak tadı olan müşteri gözüyle bakmalısınız. Çok çeşit gıda önerilmeli ve sağlıklı beslenme için ihtiyacı oranında protein, yağ ve karbonhidratla birlikte demir ve vitaminleri içeren alternatif menü grupları hazırlanmalıdır. Sofrada öğünlerin içeriğinde karbonhidrat yüzde 55-60, protein yüzde 10-15 ve yağ yüzde 25-30 olmalıdır. Öğünlerde bu besin öğelerinin de dengeli dağılımı gereklidir. Yağ ve karbonhidrat alımında çocuklarda pek sorun yaşanmazken zengin protein kaynağı olan eti sevmeyen ve reddeden çocuk sayısı fazladır. Eğer et veremiyorsanız yerine alternatif protein içeren besinlerle (yumurta, peynir, süt, mercimek, kuru fasulye gibi.) protein ihtiyacı karşılanabilir. Ayrıca ekmek yemek istemeyen çocuklar için patates, pilav, makarna gibi alternatif besinler verilebilir.

Anne-baba olarak beslenme alışkanlığınıza dikkat edin!

Ailenin beslenme alışkanlığı çocuklar için örnektir. Yemek seçen ebeveynlerin çocuklarında da bu seçicilik oluşur. Tek yönlü beslenme alışkanlığı olan ailelerde dengesiz beslenme, çocukta iştahsızlık, vitamin eksikliği, kansızlık dışında sıklıkla da obeziteye zemin hazırlar.

Çocuğunuzun kahvaltısına eşik edin

Anne-baba yemek yerken özellikle kahvaltı yaparken çocuğa eşlik etmelidir. Özellikle 2 yaşından büyük çocuklarda yemek yemesini bireysel bir eğitim olarak görün, bırakın üstüne döksün, etrafa sıçratsın. Bu, çocuğun beslenmeyi tek başına yapabilmesinin verdiği güven hissiyle beraber yeme motivasyonunu da sağlar.

Çocuğunuzun yemek yeme olayını size karşı kullanmasına izin vermeyin

Bazen çocuklar yemeyi aileye karşı psikolojik koz olarak kullanır. Örneğin; istenen oyuncağın alınmaması, yemeği bilerek yememesine neden olur. Bu durumda taviz verirseniz hep bu taktiği kullanacaktır. Yemekte ısrar etmeden acıkana kadar beklemek ve ilgisini başka yöne çekerek tepkisinin kökeninde olayı unutturmak en güzel yaklaşımdır. Ayrıca bakıcıya emanet edilen ya da kreşe bırakılan çocuklarda beslenme alışkanlığı aynı şekilde tutarlı ve senkronize şekilde devam etmelidir.

Yemek istemediği besinleri başka alternatiflerle yedirmeyi deneyin

Yemek seçme özelliği olan, yememekte ısrar eden çocuklara aynı besini farklı şekilde yedirebilirsiniz. Örneğin; çocuğunuz süt içmek istemiyorsa; yoğurtlu bir yemek, sütlü tatlı, meyveli süt gibi besinlerle ona bir süt ürünü verebilirsiniz. Ya da sebze yemiyorsa sebze çeşitleri çorbanın içine eklenip blender'la karıştırılıp içirilebilir ya da köftenin, patates püresinin veya böreğin içine konulup öyle de verilebilir.

Hazırlayan: Aytülike KESKİN

ARKADAŞINA GÖNDER
İnadını kırmanız için 8 kural
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA