Kayak sporu ile biraz adrenaline ne dersiniz ?

Pek çok anne-baba, tehlikeli olabileceğini düşünerek çocuklarının kayak sporuna başlayıp başlamama noktasında kararsız kalır. Oysa kayak, çocuklar için hem dinlendirici hem de eğlenceli bir spor.

Giriş Tarihi: 8.11.2017 11:48
Kayak sporu ile biraz adrenaline ne dersiniz ?

Okul dönemi boyunca minikler aynı saatte uyuyup aynı saatte uyandılar. Ev ödevleri, okul aktiviteleri derken de epey yoruldular doğrusu. Bu yüzden sömestir tatilini çocuklar için hem soluk alıp dinlendikleri hem de eğlendikleri bir sürece çevirmek gerekiyor. Kayak ve Snowboard Eğitmeni Yüksel Özkavcı'ya göre ise, çocuklar için zihinlerini dinlendirmelerinin ve bedenlerini geliştirmenin en eğlenceli yollarından biri de spor yapmak. Kışın ilk akla gelen sporlardan biri ise elbette kayak. Çocuğunuzu kayak sporuyla tanıştırarak denge, güç ve koordinasyon gelişimine destek verirken, iletişim becerisinin de gelişmesini sağlayabilirsiniz.

Kayağa başlamak için doğru yaş aralığı ne?
Çocuklar 4 yaşından itibaren kayak eğitimine başlayabilirler. Çünkü 4 yaş civarı çocuklar hem verilen eğitimi anlayabilirler hem de vücut koordinasyonlarını sağlayabilirler. Snowboard eğitimine başlamak içinse 8 yaş civarı uygundur.

Kayağa başlayan bir çocuğun ne kadar süre eğitim alması gerekir?
Kayak eğitmeninden ortalama 4 saat eğitim alan bir çocuk, mavi pist diye adlandırılan pistlerden rahatça kayabilir. Daha profesyonel kayabilmesi için (çocuğun kendi özellikleri de göz önüne alınarak) daha uzun saatler eğitim alması gerekir.

Çocuk için yararları neler?
Kayak sporu, çocuğun fiziksel gelişimini olumlu yönde etkiler. Denge, güç ve koordinasyon gibi motor özeliklerinin gelişimine büyük katkı sağlar. Tabii ki bunun yanında çocuğun sosyal açıdan gelişiminde de önemli rol oynar. Çevreyi tanımasına ve etrafındakilerle daha rahat iletişim kurmasına yardımcı olur. Ayrıca özgüvenini geliştirir. Bir yandan da kayak sporuna şu bakış açısıyla bakmak gerekir; her başarısızlık, başarıya giden yolda bir basamaktır. Yani çocuk kayak yaparken ilk önceleri düşebilir ve bunun başarısızlık olduğunu düşünebilir. Fakat bir süre sonra hatasız şekilde, bir tepeden kayan çocuk, kendine güven duymaya başlar ve gelecekte yaşayacağı zorluklara da umutla bakar.

Kayak malzemesi seçerken nelere dikkat edilmeli?
Seçilecek olan kayağın boyunun ve kayak bağlamalarındaki (Ayakkabıyı kayağa bağlayan kısımlar) basınç ayarlarının çocuğun kilosuna uygunluğu önemlidir. Çocuğun kullanacağı bu ana malzemelerin yanında, kıyafetlerin, eldiven ve şapka gibi aksesuarların da kaliteli malzemelerden olması gerekir. Tabii buradaki en önemli konu, bu sporu yaparken koşullar ne olursa olsun kask kullanmasıdır. Bir çocuğun kask kullanmadan kayak pistlerine çıkmasına kesinlikle izin verilmemelidir. Tüm bu kurallar snowboard yapan çocuklar için de geçerlidir.

Çocuk için tehlikesi var mı?
Çocuğun kayağa başlarken, kendi kendine veya anne-baba gibi aile büyükleriyle kaydırılmaya çalışılması istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle ilk başlangıç aşamasında mutlaka yeterli deneyime sahip eğitmenler tarafından kayağa başlatılması gerekir. Çocuk, kayak üzerinde dengeyi öğrenip, belli bir seviyeye geldikten sonra ailesindeki yetişkinler ile beraber kontrollü olarak kayabilir. Ayrıca daha önce de bahsedildiği gibi kask kullanımı ihmal edilmemelidir. Paten ve buz sporlarını yapan çocuklar dengeyi öğrendikleri için kayak sporuna başlama aşamasında daha avantajlıdırlar. Bu yüzden tehlikeyi azaltmak amacıyla kayağa başlamadan önce bu tarz sporları yapmaları tavsiye edilebilir.

Hangi aylar kayak yapmak için daha uygun?
Türkiye'de özellikle son yıllarda kullanılmaya başlayan suni karlandırma sistemi ile kayak sezonu süresi uzamıştır. Aralık-mart ayları arası kayak sporu yapılabilir.

"Astımlı çocuklar kayak yapabilirler mi?"

Çocuklarına astım tanısı konulan aileler, genellikle koruyucu bir tavırla çocuklarının spor hayatını kısıtlarlar. Ancak astım atakları kontrol altına alınan ve düzenli doktor kontrolünde olan çocukların egzersiz yapması, yaşam kalitesini bozmak yerine tam tersi olumlu yönde etkiler. Bu nedenle gerekli önlemler alınarak astım hastası çocukların kendileri için belirlenen sporları yapması teşvik edilmelidir. Spor yapmadan önce ısınma hareketleri yapılması akciğer sorunlarının ortaya çıkma riskini azaltır. Soğuk havada yapılan sporlar genellikle astım hastalarına tavsiye edilmez, ancak doktoru tarafından önerildiği durumlarda önlemler alınarak yapılabilir. Özellikle kayak gibi kış sporları öncesi mutlaka hafi f egzersiz yapılması gerekir. Soğuk havayla direkt teması azaltmak için atkı ve maske kullanılmalı, efor esnasında burundan nefes almaya özen gösterilmelidir. Eğer doktor öneriyorsa egzersiz öncesi nefes açıcı ilaçların kullanılması da rahatlatıcı olacaktır. Spor yapmadan önce çocuğun doktorunun astımın kontrol altında olduğuna dair fi krinin alınması da ortaya çıkacak riskleri azaltmak açısından önemlidir.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sinem Karaca Atakan

Hazırlayan: Aytülike KESKİN

ARKADAŞINA GÖNDER
Kayak sporu ile biraz adrenaline ne dersiniz ?
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA