Çocuklar da strese girer

Günlük hayatın koşuşturması içinde pek çok etken yetişkinler için stres kaynağı olabiliyor. Peki, bu yoğun tempodan çocuklar nasıl etkileniyor? Birçok kişi çocukların fazla stres yaşamadıklarını düşünse de, uzmanlara göre durum bunun tam tersi!

Giriş Tarihi: 11.12.2017 16:03 Son Güncelleme: 17.12.2017 11:01
Çocuklar da strese girer

Yaşanan önemli değişiklikler, iş hayatının zorlukları, ikili ya da aile ilişkilerindeki iletişim sorunları, fizyolojik değişikler, vs… Tüm bunlar strese yol açabiliyor. Fizyolojik ve psikolojik pek çok soruna neden olabilecek aşırı stresi sadece yetişkinler yaşamıyor. Bu durumdan en az yetişkinler kadar çocukların da etkilenebileceğini söyleyen Reem Nöropsikiyatri Merkezi Kurucusu Dr. Mehmet Yavuz, çocuklarda yaşanan stresin nedenlerinden bahsetti ve çözüm önerileri sundu.

Stres küçükleri de etkiliyor

Anne-babalar çocuklarının rahat olduğunu ve yaşanan stresten etkilenmediğini düşünse de çocuklar da stres altında olabilir. Çocuğun hareketlerinde değişiklikler fark ediliyorsa, bu durum kendisini stres altında hissetmesinden kaynaklanabilir. İçe kapanma, uyku ve yeme problemleri, aniden ortaya çıkan şiddetli ağlamalar, aşırı kızgınlık hali, davranışlarını kontrol edememe, sosyal çevreye karşı baş gösteren ilgisizlik, okul yaşamında başarısızlık gibi durumlar söz konusuysa çocuk kendisini stres altında hissediyor olabilir.

Stresin nedenleri

Çocuklarda stres temel iki nedene bağlı olarak çeşitli durumlardan kaynaklanabilir. Çocuklarda görülen stres iç kaynaklara ve dış kaynaklara bağlı olarak ortaya çıkan nedenlerden olabiliyor. İç kaynak olarak ortaya çıkan nedenler arasında, çocuğun gelişimine bağlı olanlar ilk sırayı alıyor. Çocuklar büyürken farklı gelişim evrelerinden geçerler ve kendilerine göre zorluklar yaşarlar. Bu nedenle kendilerini stres altında hissedebilirler. Diğer bir neden ise çocukların karakteristik özellikleri olabilir. İçe dönük ve hassas yapıdaki çocuklar kendilerini daha fazla stres altında hissederler. Fiziksel nedenler de stresli olmalarına sebep olabilir. Sahip oldukları bir fiziksel engel ya da kronik bir hastalık da onların dış olayları farklı algılamalarına ve stres yaşamalarına sebep olabilir.

Bebekler için en uygun besinler

Çocuğunuzun çevresi de stres kaynağı olabilir

Huzursuz bir aile ortamı çocuğun psikolojisini olumsuz yönde etkileyerek kendisini rahat hissetmemesine neden olur. Bu nedenle stres belirtilerine yol açabilir. Çocuğun, sosyal çevresinde de kendisini rahat hissetmesi oldukça önem taşır. Kendisini dışlanmış ya da zayıf hissediyorsa stres belirtileri baş gösterebilir. Bir diğer etken ise, çocuklara sunulan sayıca fazla aktivite seçeneğidir. Anne-babalar çocuklarının donanımlı yetişmesi adına birçok alanda eğitim görmelerini, bilgi sahibi olmalarını istiyor olabilir, ancak çocukların bunları istememesi ya da başarısız olma korkuları kendilerini streste hissetmelerine yol açabilir.

Onu stresten koruyabilirsiniz

Çocuğunuzla konuşabilir ve onu anladığınızı ifade edebilirsiniz. Fakat bu süreçte de dengeyi iyi kurmalısınız. Aynı konuyu sürekli konuşmak da çocuğunuzu strese sokabilir.

Kendinizi stres altında hissettiğiniz durumlarda, çocuğunuza da faydanız olmayabilir. Bu nedenle yakın çevrenizde çocuğunuz ile konuşabilecek kişilerin varlığı size yardımcı olabilir.

Çocuğunuza problem çözme ve stresle mücadele etme becerisi kazandırabilirsiniz. Unutmayın, bu beceriler ona hayat boyu yardımcı olacaktır.

Ona stresli olduğu durumlarda destek olun. Stresli olduğu zamanlarda oyun oynaması ve resim yapmasına fırsat tanıyabilir, bu sayede çocuğunuzu stres kaynağından uzaklaştırabilirsiniz.

Günün stresini çocuğunuza yansıtmanız da onu olumsuz yönde etkileyebilir. Sizin mutsuzluğunuz direkt olarak ona yansıyabilir. Bu durum da çocuğunuzu gererek strese sokabilir.

Büyük bir şehirde yaşıyorsanız, çocuğunuzu şehir hayatının gerginliğinden ve stresinden uzaklaştırmak için arkadaşlarıyla sağlıklı vakit geçirebileceği durumlar yaratabilirsiniz.

ARKADAŞINA GÖNDER
Çocuklar da strese girer
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA