Çocukların beyinleri müzik eğitimi ile daha hızlı gelişiyor!

Çocuk Nöroloji Uzmanı - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doç. Dr. Ebru Kolsal, çocukların nöronlarının gelişiminde müziğin olumlu etkisi olduğunu belirtti. Son yıllarda yapılan çok sayıda araştırma, müziğin çocuğun beyninde derin bir etkisi olabileceğine dair kapsamlı kanıtlar sunuyor.

Giriş Tarihi: 31.5.2019 14:01
Çocukların beyinleri müzik eğitimi ile daha hızlı gelişiyor!

MÜZİĞİN OLUMLU ETKİLERİ NELERDİR?

Dil becerilerini ve algıyı geliştiriyor: MRG, EKG ve davranış testleri ile izleme sonucunda beynin bu işlevleri yöneten alanlarının müzikle iç içe olan hatta müzik aleti çalan çocuklarda daha hızlı olduğunu ortaya koyuyor. Tonal kaymalar arasında ayrım yapma yeteneğinin artması, genel ses işleme yeteneği, okuma, dil ve konuşma algısı gibi daha belirgin gelişmelerin yanı sıra iyileştirmeler de ortaya çıktı.

Matematik yeteneği artıyor: Müziğin ve enstrüman çalmayı öğrenmenin, örtüşen becerilere sahip belirli alanlarda matematik testlerinde performansın iyileşmesini sağladığı belirlenmiştir.

Hafızayı ve dikkati artırıyor: Araştırmalar müziğin yüksek düzeyde zihinsel uyanıklık gerektiren görevlerde performansı artırabileceğini ortaya koyuyor. Müzik eğitimi aynı zamanda beynin hafıza ile ilgili alanlarındaki yapısal farklılıklar da sağlıyor ve hafızanın artmasına katkı sağlıyor.

Özgüveni artırıyor: Müzik ile uğraşan çocukların özgüvenlerinin daha yüksek olduğu da tespit edilmiştir. Müzik eğitimi almış olan çocukların, diğer yeni becerileri öğrenirken daha fazla özgüvene sahip oldukları ve özgüvenlerini geliştirdikleri gözlemlenmiştir.
Müzikle etkileşim, çocuklarda beyin gelişimini teşvik etmek için mükemmel bir yoldur. Müzik, dil, hafıza, işitme ve duyusal bilgileri işlemek için kullanılan alanlar gibi beynin birçok farklı alanını aynı anda etkinleştirme yeteneğine sahiptir. Ek olarak, müzik dünyadaki tüm çocuklar tarafından da sevilmektedir, bu nedenle eğlenceli ve motive edici bir şekilde eğitim etkinlikleri yapmak için mükemmel bir yoldur.

MÜZİĞİN ÇOCUĞUN BEYİN GELİŞİMİNE KATKILARI

Müzik, çocuklarda pozitif beyin gelişimini teşvik edebilecek evrensel bir sanattır. Müzikle etkileşim beynin birçok farklı alanını harekete geçirir ve bu nedenle çocuk gelişimi üzerinde sayısız olumlu etkiye sahiptir. Çocuklar beyninin işitsel, motorlu ve görsel-mekansal alanlarında müziği takip ederek gri maddeyi artırabilir. Ek olarak, çocuklar konuşma sürecini ve okuduğunu anlama becerilerini, yaşamın her alanında performansı artıracak olan müzikal katılımla geliştirebilirler.

ARKADAŞINA GÖNDER
Çocukların beyinleri müzik eğitimi ile daha hızlı gelişiyor!
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA