Şişmanlık çocuklarda uyku apnesine yol açıyor!

Uyku yalnızca dinlenme aracı değildir, iyi bir uyku en güçlü ilaçtan bile daha etkilidir. Özellikle sürekli gelişim evresinde olan çocuklarda bu sürecin daha sağlıklı tamamlanabilmesi için kaliteli bir uyku şarttır. Ancak çocuğunuz geceleri boğulurcasına nefessiz kalıyorsa, ağızdan nefes alıyor ve sürekli ağız kuruluğundan şikayet ediyorsa dikkat edilmelidir. En önemlisi de yeteri kadar uyumuş olmasına rağmen yorgun uyanıyorsa bunun sebebi uyku apnesi olabilir.

Giriş Tarihi: 8.8.2019 15:39
Şişmanlık çocuklarda uyku apnesine  yol açıyor!

Uyku apnesi nedir?

Solunumun uyku sırasında ani bir şekilde durması uyku apnesi olarak adlandırılır. Ancak uyku esnasında karşılaşılan her soluk durmasını uyku apnesi olarak nitelendirmek yanlış olur. Çünkü solunum bozukluğundan bahsedebilmek için solunum durmasının en az 10 saniye olması gerekmektedir. Çocuklarda daha çok okul öncesi dönemde görülmektedir. Farkına varılmadığı durumlarda; fiziksel ve zihinsel gelişmede gerilik, okulda başarısızlık gibi durumlarla karşılaşılabilir. Hastalığın farklı tipleri olmakla beraber belirtileri de farklılık göstermektedir.

  • Obstrüktif(Tıkayıcı) Uyku Apnesi: En yaygın görülen apne tipidir ve üst solunum yollarında tıkanıklığa yol açan faktörler nedeniyle ortaya çıkar. Özellikle aşırı kilolu olan çocuklarda ve erişkin bireylerde görülme sıklığı fazladır.
  • Santral Uyku Apnesi: Nadir görülen bir problem olmakla beraber solunum merkezinden kaynaklanan solunum dürtüsünün kaybolması ya da azalması sonucunda uykuda solunumun durmasıdır. Kalp rahatsızlığı bulunan ve beyin felci geçirmiş hastalarda görülme oranı oldukça fazladır.
  • Mikst Uyku Apnesi: Kişide hem obstrüktif hem de santral uyku apnesinin birlikte görüldüğü hastalık tipidir.

ARKADAŞINA GÖNDER
Şişmanlık çocuklarda uyku apnesine yol açıyor!
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA